Arkadaşlar merhaba..

Bir sorunumu dile getirerek yardımlarınızı bekliyorum.

Ana kayda geçmeden önce sadece gitar ve vokal ile bir pilot kayıt alıyorum. Daha sonra bunun üzerine teker teker ritim enstrümanları ile alyapısını oluşturmaya başlıyorum. Bunların da tamamlanmasının ardından diğer enstrümanlara geçerek teker teker kaydımı tamamlıyorum. Bir enstrümanın kaydına geçmeden önce gain ayarı için önce deneme yapıyorum, kulağıma hoş gelen bir seviyede kayda başlıyorum. Daha sonra çaldığım enstrümanı bir kez boş olarak dinliyorum. Metronom ile uyumu, ses seviyesi, hatalı çalma vs kontrol ediyorum. Hiçbir sorun görmediğim taktirde diğer enstrümanları da aynı şekilde kaydediyorum. Buraya kadar sorun yok..

Ancak, 1. enstrüman, örneğin bendir, tek başına dinlediğimde kusursuz, harika bir sound. İkinci enstrüman, conga ile birlikte dinliyorum kusursuz, clip vs hiçbir sorun yok. 3. enstüman 4. enstrüman, gitar, davul, bas, vokal derken şarkı clipten dinlenmez bir hale geliyor. E bir de haliyle, reverb, efekt derken iş hepten içinden çıkılmaz bir hale geliyor...

Detaylı anlatmak gerekirse, örneğin efektler ile güçlendirilmiş diğer seslerin arasında vokalim haliyle cılız kalıyor. Vokale compressor uyguluyorum ses hepten kayboluyor. Makeup ile kaybettiğim sesi kazanmaya çalışıyorum bu kez clip oluyo. ondan vazgeçiyorum maximizer kullanıyorum ama bir türlü istediğim sonucu alamıyorum.

Sonuç olarak sorularım:
1. Kayıt esnasında, bilgisayarın, DAW'ın ve ses kartının ve mikrofonun gain seviyesi nasıl ayarlanmalıdır.
2. Verilen efekler ile güçlendirilen seslerde clip'in engellenmesinin bir yolu var mıdır ?

Mikrofon : Rode NT1-A
Ses Kartı: Presonus 22VSL

Biraz uzun uzadıya anlattım ama forumda genelde detaylandırılmamış yüzeysel sorular var ve ilgilenen bilgili arkadaşlar duruma hakim olamadıkları için net bir cevap da veremiyorlar haliyle.