Müziğin İnsan Üzerindeki Etkileri

Müziğin İnsan Üzerindeki Etkileri

Müzik insanoğlunun hayatının her döneminde ve her ortamında onsuz yapamayacağı bir olgu olmaktadır. Müzik genel itibari ile duygu ve düşüncelerin sese dökülmesini sağlayan bir sanat olmaktadır. Sonuçta bu sanat işitilerek algılanmakta ve insan ruhuna kulaktan geçerek ulaşmaktadır. Müzik devamlı olarak gelişmekte ve kendini yenilemektedir. Bu gelişim ise insanoğlunun gelişimi ile doğru orantılı bir gelişme olmaktadır. Çünkü insanoğlunun ruhu gelişmekte ve farklılıklar aramaktadır.

Bir insanın müzik ile tanışması çok ilginçtir. Bu ilginç olay ise kişinin müzikle anne karnında tanışmasıdır. Devamlı kalp atışları duyulmaktadır ve bu kalp atışları belli bir ritimde olmaktadır. Bu da demek oluyor ki müzik daha hayata gelmeden bizim yanımıza geliyor. Müzik insan mantığının ve düşüncelerinin de gelişimine katkı sunmaktadır. Bu da müziğin iki farklı boyutta olduğunu göstermektedir. Müziğin insanoğlu için boyutları duygu ve mantık olmaktadır.

Müzik birçok canlıda olduğu gibi bir forma sahip olmaktadır. Bu form her insanın müziği farklı algılamasına ve müzik tarzının oluşmasına etki etmektedir. Müzikte insanı rahatlatan da korkutan da birçok ses olmaktadır ve bu sesler farklı Müzik aletleri ile çıkartılabilmektedir. Sabit forma sahip olan bir müzik eseri bile farklı Müzik aletleri ile farklı şekilde yorumlanabilmektedir.

Müziğin İnsan Üzerindeki Etkileri

Müzik devamlı hayatın içerisinde olduğu için, zamanla çeşitli durumlar oluşturmaktadırlar. Bu durumları kısaca, müzikle çalışma, müzikle dinlenme, müzikle uyuma, müzikle yürüme gibi durumlar müziğin doğurmuş olduğu sonuçlar olmaktadır. Müzik insan üzerinde çok farklı etkiler gösterebilmektedir. Bazen gerçek dünyadan hayal dünyasına götürebilirken bazen ise gerçeğe daha fazla yaklaştırabilmektedir. Müzik, ruha direk etki eden bir sanat olduğu için en etkileyici sanat olma özelliği göstermektedir. Müziğin ritmi bile ruh halini değiştirebilmektedir. Bunun yanında insanın dinlemiş olduğu müzik tarzı, onun ruh halini ve kişiliğini de yansıtmaktadır.

Müziğin hayatımızda ne kadar önemli bir yer teşkil ettiğini ise çok açık bir örnek ile sizlerle paylaşalım. İnsanlar camiye ibadet için ezan ile bir melodi eşliğinde çağırılmaktadırlar. Bu örnek belki de müziğin insanı kontrol altına alma ve insanı etkileme anlamında verilebilecek en önemli örneklerden biri olmaktadır.

Çok Sesli Müzik Nedir? Çok Sesli Çağdaş Türk Müziğinin Öncüleri ve Müziğin Faydaları Nelerdir makaleleri de ilginizi çekebilir.

Kaynak: Keyfi Müzik