BAROK MÜZİĞİ NEDİR?

Müzik tarihinde barok müziğinin başlaması opera İtalya'daki denemeleriyle başlamıştır. Bu dönem ise 1600 ile 1750 yıllarında gerçekleşmiştir. Barok müziği Johann Sebastian Bach'ın ölmesiyle sona ermiştir. Ancak bununla birlikte günümüzde müzik türlerinin oluşmasında ve değişiklik göstermesinde önemli bir etken olmuştur. Rönesans müzik döneminde hemen hemen her sanat dalında sadelik, temizlik hisleri hakim olmuştur. Bu dönemde duygular daha yumuşak anlatımlarla ifade edilmiştir. Ancak özellikle müzik alanında sürekli olarak tekdüzelik kullanılmıştır. Bu sebepten dolayı da giderek sıkıcı olmaya başlamıştır. Öyle ki bu dönemde bütün çalgıların aynı anda başlayıp aynı anda bitmeleri şeklinde anılmaktadır.
Barok dönem dünya müzik tarihi açısından çok önemli bir konumdadır. Bu dönemde müzik kontras kavramı ile karşılaşmış ve tanışmıştır. Bu dönemde birbirlerine yakın ve hatta aynı tınılardaki çalgılar birbirleriyle savaşır gibi birbirleri ile karşıtlık oluşturarak eserlerde yer almışlardır. Bu dönemde bazı müzik çevreleri müziğin süslü, karmaşık, zevksiz olduğunu düşünerek Barok kelimesini aşağılayıcı manada kullanmışlardır. Ancak bununla birlikte günümüzde kullanılan birçok armoni kuralı o dönemde eser veren ustaların ellerinden çıkmadır.
Bazı tarihçeler Barok dönemini üç ayrı aşamadan oluşan bir evre olarak gösterilmiştir. Ancak bazı tarihçelere göre Barok akımı iki aşamadan oluşmaktadır. Bütün tarihçilerin ortak düşüncesi ise olgun barok olarak adlandırılan son dönem içerisinde Johann Sebastian Bach'ın önemli bir yere sahip olduğu gerçeğidir.

Barok müziği denilince akla kontrastlar gelmektedir. Bu dönemde kontraslar kullanılmıştır. Bununla birlikte müzikte konçertolar dönemi başlamıştır. Müziksel ve sanatsal ifadeyi güçlendirmek için kullanılan ses düzeyinin alçalıp yükselmesi Barok döneminde gerçekleşmiş bir ilktir. Orta Çağ ve Rönesans döneminde ses seviyeleri ses şiddetleri hep aynı düzeyde oluşmakta idi. Barok döneminde ortaya çıkan bu yenilik bugünkü müziğin oluşmasına önemli katkılar sağlamıştır. Barok müziğinin getirdiği önemli yeniliklerden biri de bu müzikte karmaşıklığın ortaya çıkmasıdır. Bununla birlikte günümüzde kullanılan müzik terimleri ve müzik kavramlarının birçoğu barok müzik döneminde ortaya çıkmıştır.
Bu dönem içerisinde sayısız eser veren birçok sanatçı bulunmaktadır. Barok akımı çerçevesinde ve aynı dönemde eser veren önemli sanatçılar Johann Sebastian Bach, Antonio, Jean- Baptiste Lully, Henry Purcell, Claudio Monteverdi şeklinde sıralanbilir.

Kaynak: Keyfi Müzik