Compressor (Kompresör) Nedir ?

Müzik Makaleleri içinde Compressor (Kompresör) Nedir ? konusu, Compressor (kompresör) Nedir ? Compressor tüm efektler arasında en az anlaşılan ve malesef kullanımında en çok yanlış yapılan dinamik bir efekttir. Bu nedenle nasıl çalıştığını iyi anlamak bir ses mühendisi ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 9 sonuçtan 1 ile 9 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi11Beğeni
  • 11 Yazan : edrck

Konu: Compressor (Kompresör) Nedir ?


  1. #1
    edrck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    edrck isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Platin Üye

    nota Compressor (Kompresör) Nedir ?

    Sponsorlu Bağlantılar


    Compressor (kompresör) Nedir ?

    Compressor tüm efektler arasında en az anlaşılan ve malesef kullanımında en çok yanlış yapılan dinamik bir efekttir. Bu nedenle nasıl çalıştığını iyi anlamak bir ses mühendisi için olmazsa olmaz bir gerekliliktir.Compressor aslen bir dinamik alan işlemcisidir. İstenilen yerde dinamik alanı belirtilen ölçüde daraltarak size miksiniz içinde alan sağlar.

    Aslında müzik içinde bizim istediğimiz dinamik alanın olabildiğince yüksek olmasıdır. Compressor ise dinamik alanı daralttığı için kullanımı konusunda çok titiz davranılması gerekir.
    Compressor sesleri manipüle edici özelliği sayesinde müzikal amaçla da kullanılabilir. Özellikle elektronik müzikte bolca bu tip kullanım alanları mevcuttur. Özellikle synth seslerde side-chain özelliği kullanılarak verilen nefes alma (pumping) efekti tipik bir uygulamasıdır.

    -erik.jpg



    Kısaca compressor üzerindeki parametreleri tanıyalım ;


    Threshold : Compressor’ın devreye gireceği, çalışmaya başlayacağı minimum elektriksel ses sinyali seviyesidir. Sinyal bu seviyenin altında ise compressor devre dışındadır, çalışmaz.

    Ratio : Compressor devreye girdiğinde threshold seviyesinin üzerinde kalan bölgenin hangi oranda kısılacağını belirleyen parametredir. 2:1, 4:1, 8:1, 16:1, ∞:1 vb. farklı oranlar kullanılabilir. Örnek olarak thresold seviyesi üzerinde kalan sinyal 10dB ise 10:1 oranında 1dB sinyalin geçişine izin verilir, yani diğer yandan sinyal seviyesi 9dB düşürülmüş olur.


    Attack Time : Sinyal seviyesi thresold seviyesi üzerine çıktığında compressor’ın ne kadar zaman içinde devreye gireceğini belirten zaman parametresidir.


    Release Time : Sinyal seviyesi thresold seviyesi altına indiğinde compressor’ın ne kadar zaman içinde devreden çıkacağını belirten zaman parametresidir.


    Knee : Compressor’ın ne kadar sert ya da yumuşak bir şekilde devreye girip çıkacağını belirten parametredir. Hard-Knee sert, soft-knee yumaşak bir geçiş sağlar.


    Make-up Gain : Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi compressor dinamik alanı daraltır ve dolayısıyla ses seviyesini de düşürür. Düşen bu ses seviyesi make-up gain parametresi kullanılarak tekrar eski haline getirilebilir.


    Bunlara ek olarak yukarıda bahsedilen attack ve release parametreleri input sinyali threshould seviyesini aştığı andan itibaren bir compressor ‘ün ne kadar zaman içinde devreye girip-çıkacağını belirler. Bir sinyalin yapısına bağlı olarak uzun seçilmiş bir release parametresi compressor’ün devamlı devrede kalmasına, çok uzun seçilmiş bir attack zamanı da compressor’ün hiç devreye girememesine yol açabilir. Bu nedenle attack ve release zamanları da kullanılacak sinyalin yapısına bağlı olarak çok dikkatli bir şekilde seçilmelidir.
    admin, 6151586, sibiryali ve 8 kişi daha bunu beğendi.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    Sound Engineer , Recorder & Mixer , Producer , Live Sound Master

  2. #2
    sibiryali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sibiryali isimli Üye şimdilik offline konumundadır Stüdyo Bilgisi Kategori Yöneticisi

    Standart Cevap: Compressor (Kompresör) Nedir ?

    Eline sağlık.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    www.akustikkopek.com

    Son miks yapım projemiz http://www.keyfimuzik.net/proje-geli...z-k-mahli.html

  3. #3
    TaLoS - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    TaLoS isimli Üye şimdilik offline konumundadır Premium Üye

    Standart Cevap: Compressor (Kompresör) Nedir ?

    Teşekkürler.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları

  4. #4
    murat2626 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    murat2626 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Compressor (Kompresör) Nedir ?

    teşekkürler

  5. #5
    elken - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    elken isimli Üye şimdilik offline konumundadır Forumdan Uzaklaştırıldı!

    Standart Cevap: Compressor (Kompresör) Nedir ?

    bu kompresor daha dogrusu ne ise yariyor ?? bunu ogrenmek istiyorum.. her kayda sart mi ? ayarlari tam olarak nasil bi sekilde yapacaz ?...

  6. #6
    70bpm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    70bpm isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Müzik Müdavimi

    Standart Cevap: Compressor (Kompresör) Nedir ?

    bu kompresor daha dogrusu ne ise yariyor ?? bunu ogrenmek istiyorum.. her kayda sart mi ? ayarlari tam olarak nasil bi sekilde yapacaz ?...
    Aç müziği dinle(olabildiğince iyi bir sistem ile) seninde kulağını tırmalayan sinyal artışları olacaktır sesteki bu dalgalanmaları compressor ile dengeleyeceksin.

  7. #7
    erdganonur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    erdganonur isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Compressor (Kompresör) Nedir ?

    elinize sağlık çok yardımcı oldu, teşekkürler

  8. #8

    Standart Cevap: Compressor (Kompresör) Nedir ?

    Hep klasik kompressor anlatımları başka şekilde biraz izah edinde insanlar kavrasın

  9. #9
    sibernetik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sibernetik isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Platin Üye

    Standart Cevap: Compressor (Kompresör) Nedir ?

    Pek çok müzik aletinde ve müzikal seslerde sesin ilk oluştuğu zaman (ATTACK ) yüksek seviyeli olmakta ve zamanla uzamakta ve sönmektedir.

    Davul bas trampet gibi ses bileşenlerinde bu etki daha belirgindir.En çok compressor e ihtiyaç duyulan sesler de bunlardır.


    Djital müzik hayatımıza girdikçe , belirli bir alan içine daha çok ve yüksek volümlü sesi sığdırmak ihtiyacı gelişmiştir. Dünya standardında maksimum volüme seviyesi 0(sıfır) desibel olarak sabittir ve bütün ses cihazları sıfır desibele kadar olan sinyalleri patlama ve kesme olmadan,bozunma olmadan çalarlar ya da işlerler.

    Sıfır desibelden fazlası ise peak(tepe) olarak tabir edilir ve seste kırpılmalara ve bozunmalara sebep olur ki istenen bir durum değildir.

    Başa dönersek bir müzik kaydında en tepe bölümler (bass davul trampet gibi bileşenler ) ile en düşük bölümler (pad sesler,düşük volümlü vokaller,geriden gelen enstrumanlar vs ) arasında volüme farkı olmakta,en alt sesleri yükseltmek ile tepe yapan,patlayan bölümleri sınırlamak arasında bir ikilem durum ortaya çıkmaktadır.

    Yine konuyla bağlantılı olarak bir telefon ahizesinden gelen ses karşıdan konuşan kişinin orjinal sesinden çok farklı ve kayıpları yüksek olsa da insan beyni eksik bölümleri tamamlamakta ve sesi tanıyabilmektedir.Buna neden değindik ? Yeni dijital müzik teknolojisi de aslında pek çok kusursuz kandırmacadan ibarettir ve insanlar dinlediği müziklerde kırpılmış yokedilmiş bölümleri beyinlerinde tamamlamaktadırlar.

    Şöyle söyleyelim CD kalitesi 16 bit ve 44.100 KHz tir.Aslında orjinal bir sesten farkları ve kayıpları vardır ama insan kulağının ayırt edemeyeceği bir limit olarak CD kalitesi kabul görmüştür.Hatta mp3 sıkıştırma ve dönüştürmelerinde bu kayıp daha da artmaktadır.Youtube vb. yerlerden izlenen videolarda ses kalitesi daha da düşüktür.(HD değil ise )

    Tekrar compressor e dönelim.
    Compressor de bir nevi hızlı ve pratik aldatmacadır.Seslerin yüksek geldiği patladığı bölümlerde hızlıca sınırlama yapar ve tepe bölümleri hissedilmeyecek şekilde yokeder.

    Yukarıda edrck arkadaşımız sağolsun ayrıntılı şekilde anlatmış compressor ü ve parametrelerini,tekrar değinmeye gerek yok.

    Niyetimiz ne olmalı o zaman ? Ses sınırlarını zorlayan,patlayan,tepe yapan alanları,enstrumanların lezzetini,orjinalliğini olabildiğince bozmadan,kulağa aykırı gelmeyecek şekilde sınırlamak olmalı.Bu işi de compressor yapıyor.
    Zaten miksing işlemlerinin temelinde seslerin istenmeyen bölümlerini yoketmek,sınırlamak,bazı frekansları kısmak,bazı çarpıcı frekansları öne çıkarmak gibi sebepler vardır.

    Compressor , limiter , equaliser gibi araçlar bu işlemleri yapmaya yararlar.Kulağa dokunmayacak kandırmacalar ile FAT sound dediğimiz (hacimli,dip gürültüsü,uğultu,pek çok müzik aletinde çalınsa bile duyulmayacak frekanslar içeren ) sesler işlemden geçirilip gereksiz bölümler atılır ve dijital bir ses dosyasının içine sığdırılır.

    Amatör bir kayıt ile profesyonel yapılmış bir ses kaydını bir audio editör ya da DAW içinde açıp ses izini incelemeni varsa bir spectrum analizör ile frekanslarını ayrıntılı olarak incelemeni öneriyorum arkadaşım.

    Selamlar saygılar.


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

kompresör nedir, müzikte kompresör, kompresör nedir kısaca, compressor nedir, kompresör kullanımı, threshold nedir müzik, müzik kompresor kullanımı, kompresör müzik, mix compressor nedir, kompresörün threshold, gemini compressor, music compressor, compressor müzik, kompresör nedir müzik, mixerlerde compressor ne demek
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Compressor Nedir ? MakaleCompressor Nedir ? Makale

    Kompresör, ingilizcesi ile Compressor, ses sinyalinin seviyesini otomatik olarak kontrol etmeye yarayan bir cihazdır, girişteki ses seviyesi kullanıcının tayin edeceği bir eşik seviyesinin üzerine çıktığında kompresör bu sinyali yine kullanıcının belirleyeceği bir oranda, hızda ve süreçte kısarak çıkışa verir. Girişteki sinyalin seviyesi eşik seviyesinin altına düştüğünde kompresör yine kullanıcının tayin edeceği bir hız ve süreçte...
  2. cubase için en iyi reverb,eq,compressor nedir?cubase için en iyi reverb,eq,compressor nedir?

    cubase için en iyi reverb,eq,compressor programları arıyorum
  3. Sınırötesi nedir, sıcak takip nedir?Sınırötesi nedir, sıcak takip nedir?

    Askere sınır ötesi operasyon için yeşil ışık yakıldı.Peki ikisinin arasındaki fark ne? Devami...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi