Neşet Ertaş kimdir? Neşet Ertaş'ın hayatı

-et-erta-.jpg
Neşet Ertaş; Kırşehir doğumlu Türk Ozan. "Bozkırın Tezenesi"

25 Eylül 2012'de kaybettiğimiz, Türkiye kültürünün 20. yüzyılda yetiştirdiği en büyük yeteneklerden Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya geldi. Babası gelmiş geçmiş en büyük bozlak ustalarından birisi olarak gösterilen Muharram Ertaş'tır.

Doğuştan yetenek

Annesinin erken ölümüyle babası tarafından yetiştirilen Ertaş, küçük yaştan itibaren çeşitli enstrumanlarla haşır neşir olur. İlkokula gittiği yıllarda önce keman, sonra bağlama çalmayı öğrenir. Babası Muharrem Ertaş'la birlikte çalıp söylemeye başlar. Özellikle bu dönemde babasından oldukça etkilenecektir. İleride yapacağı "Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız" açıklaması bu dönemde babasıyla kurduğu birliktelikle alakalıdır.

1950'li yılların sonuna doğru Kırşehir'den ayrılır ve yüzyıllar öncesine ait ozan geleneğine yaraşır bir biçimde çalıp söyleyerek memleketi dolaşmaya başlar. İlk plağını babasına ait bir türküyle doldurur ve bu plak çok beğenilir. Ardından gazino ve pavyonlarda çalmaya, konserler vermeye başlar. Anadolu turneleri düzenler. Bu dönemde Ankara'ya yerleşen Neşet Ertaş, halk tarafından çok sevilir ve kendi döneminin en büyük ustaları arasına girer. 1976 yılında sağlık sorunları nedeniyle Almanya'ya gider. 2000 yılına kadar da orada kalır.


"Halkın sanatçısı"

Birçok türkü ve albüm sahibi Ertaş, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı zamanında çıkartılan "devlet sanatçılığı" unvanını "halkın sanatçısı" olarak kalmak istediği için reddeder. Bu tavrıyla halkın sevgisini bir kez daha kazanan Ertaş, UNESCO tarafından yaşayan insan hazinesi olarak görülmüş, 2011'de İTÜ Devlet Konservatuarı tarafından fahri doktorayla ödüllendirilmiştir. Hayatını türkülere adamış bu büyük usta, 25 Eylül 2012'de, İzmir’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmiştir.

"Bozkırın Tezenesi"

Neşet Ertaş, kendi ismiyle olduğu kadar "Bozkırın Tezenesi" lakabıyla da anılırdı. Hikâyeye göre 1968'de Yugoslavya'da hapisaneye düşen Neşet Ertaş'a , "Bozkırın Tezenesine geçmiş olsun" yazılı bir kitap yollanır. Kitap, büyük yazar Yaşar Kemal'den gelmektedir. Yani, Neşet Ertaş'ın lakabının isim babası Türkiye edebiyatının en önemli isimlerinden Yaşar Kemal'dir.