Arkadaşlar merhaba..
Bazı yanlış kelime kullanımları dolayısıyla kendi bildiklerim ve hatırladıklarım doğrultusunda aşağıdaki yazıyı yazdım naçizane.
Hatta demin bi arkadaşla da kapıştık bu yüzden,sert tepki verdiysem ondan da özür diliyorum bu vesileyle.
Gerek davranış olarak gerekse aşağıdaki yazımdan dolayı bi yanlışım varsa da admin kessin cezamızı naapalım

Gelelim mevzumuza..
gitarlar çeşitli katogorilere göre sınıflara ayrılır. bu katagoriler gövde yapısı,tel sayısı,klavye kipi,kullanılan ekipman çeşidine göredir.

1- Klasik gitar : (Classical guitar)

"spanish guitar" ya da "nylon string guitar" olarak da karşınıza çıkabilir. standart olarak 6 tellidir.alt üç teli çıplak naylon fiber , üst üç teli ise naylon fiber üzerine metal tel sarılarak elde edilmiş daha kalın tellerdir.
sarılan metal gümüş,bronz,bakır gibi yumuşak metallerdendir. standart tipin dışında alto ve bariton tipleri (aşağıda bu gitar çeşitlerini de açıkladım) ve ayrıca 7 ve 11 telli özel çeşitleri de mevcuttur.

Çalışma prensibi : Tellere vurulduğunda telin titreşimiyle havada oluşan basınç dalgası gitarın gövdesine iletilir. gövde içinde dolaşan bu basınç dalgası gitarın ön bölümünde bulunan delikten dışarı çıkar ve kulağımıza gelen ses böylece oluşur.
Yani temel olarak gövde,doğal bi amplifikatör vazifesi görür.

2- Akustik gitar : (Acoustic Guitar)

Klasik gitara göre gövdesi daha büyüktür. Klasik gitardaki naylon fiber temel tel malzemesi,akustik gitarda çelik teldir. Gövdesi büyük olduğundan akustik olarak klasik gitara göre daha yüksek ve tiz sesler çıkarabilir.
Çalışma prensibi kalsik gitarla aynıdır.standart tipin dışında bariton tipleri , 12 telli tipleri mevcuttur.

3- Elektrik Gitar (Electric Guitar)

Telleri, akustik gitardaki gibi çelik malzemedendir.Fakat bu teller,gitarın çalışma prensibi akustik gitarlardan farklı olduğundan akustik gitardaki tellerden daha farklıdır.
Yapı olarak gövdesi kapalıdır yani klasik ve akustik gitarda ön bölümde bulunan delik elektrik gitarlarda bulunmaz. Gövde tamamen göze hitab eder, gitarın sesine etkisi yoktur.
Gövdenin tek amacı telleri ,sesi oluşturan manyetikleri (pickups) ve diğer ekipmanları bi arada tutmaktır.

Bu gitarların da standart tipin dışında bariton tipleri mevcuttur.

Çalışma prensibi : Bu tip gitarlarda ana ve en önemli parçalar manyetiklerdir (pickups). Bu manyetikler elektromanyetizma (electromagnetizm) prensibiyle çalışır.
Fakat sanıldığının aksine manyetikler elektro mıknatıs (electro magnet) değillerdir.Sanırım büyük bi çoğunluğun bu gitarlara "elektro gitar" demesinde yatan temel yanlış budur. Çünkü bu gitarların adı elektrik gitardır.
Manyetiklerin herbiri, ortada küçük bir mıknatıs (ki genelde neodyum vb malzemeden) ve bu mıknatısın etrafında sarılı çok ince ve yalıtımlı tellerden oluşur.
Teller kendi halindeyken manyetiklerin içindeki mıknatıslara etkisi sabittir.Dolayısıyla mıknatısların manyetik alanı değişmez. Fizik kurallarına göre de sabit manyetik alan içinde bulunan bobin akım üretmez.
Tele dokunduğunuz anda tel titreşir ve aynı frekansla manyetik içindeki mıknatısa etkisi de değişir. böylece mıknatısın manyetik alanı telin titreşimiyle değişmeye başlar. Bu değişim manyetikteki bobinde değişken ve küçük akımlar oluşturur.
Fakat bu akımlar elle hissedemeyeceğiniz,bi ampülü hatta bi ledi yakamayacak kadar küçük akımlar olduğundan bi yükselticiye (amplifikatör) ihtiyaç vardır.

Bu tip gitarlarda birden çok manyetik kullanımı farklı gitar tonları yakalamak içindir.

4 - Elektirk-Akustik Gitar (Electric-Acoustic Guitar)

Çalışma prensibi olarak elektrik gitarlardan faklı olduğundan hem klasik hem de akustik gitarlara uygulanarak "dönüştürülmüş" gitarlardır. Standart gitarlara yerleştirilen bazı ekipmanlar yardımıyla oluşmuşlardır.
Ses kayıtlarında dış ortamdan yabancı ses alınmaması ve bazı özel tonları yakalayabilmek için yapılmışlardır. Normal akustik ve ya klasik gitar gibi kullanılabilirler.

Çalışma prensibi : Temel olarak kalsik ve akustik gitarlardaki gibi telin oluşturduğu basınç dalgasını kullanırlar.Bu gitarlar normal kullanım dışında bir hoperlöre ve ya amplifikatöre bağlandığında ise aşağıda yazdığım tekniği kullanırlar.
Bu tip gitarların içinde (ya da gövde önüne tellerin altına) manyetiğe benzer şekilde bi ekipman bulunur.Bu ekipman,üzerine basınç uygulandığında akım üretebilen özel bi malzeme içerir.(manyetolu çakmaklarda kullanılan gibi)
Tele dokunduğunuzda oluşan basınç dalgası bu ekipman üzerinde değişken bi kuvvet oluşturur ve yine değişken,küçük elektrik akımları üretmesini sağlar. Fakat bu akımlar aynı elektrik gitarda olduğu gibi aşırı küçük akımlardır.
Bu sebeple bu gitarların üzerine genelde 9V pille çalışan bi pre-amp bulunur.hatta pre-ampla birlikte 3 ve ya 4 bandlı (bazı modellerde 6 banda kadar var) bir de EQ (equalizer) mevcuttur.Bazı modellerde buna ek olarak digital akord cihazı da koyarlar.
Bu pre-amp sayesinde küçük bi hoperlöre bile bağlanabilirler. Çoğu modelin içinde ayrıca özel bi Mikrofon da bulunur. ayrı ayrı ya da pre-amp çıkışıyla birlikte de kullanılabilir bu Mikrofon.

5 - Semi-Akustik Gitar (Semi-Acoustic Guitar)

Elektrik-akustik gitarla genelde karıştırılırlar fakat tamamen farklıdırlar. Akustik gitarla elektrik gitarın tam bi birleşmesidir. Akustik gitar üzerine manyetik yerleştirerek oluşuturulmuşlardır.
Bi elektrik gitarın tüm fonksiyonlarını yerine getirmesinin yanı sıra normal bi akustik gitar olarak da kullanılabilir. Fakat kimse bu gitarı tek akustik ve ya tek elektrik gitar olarak kullanmak için almaz.
Genelde özel gitar tonları yakalamak için kullanılırlar ve bu konuda gayet başarılıdırlar.Farklı pickup+Mikrofon kombinasyonlarıyla inanılmaz tonlar elde etmeniz mümkündür.
Bu arada belirtmeden de geçemeyecem benim favorim Epiphone'dur..Gibson sevenlere de lafım yok tabi..

6 - Alto Gitar (Alto Guitar)

Standart bi klasik gitarın küçük gövdeli olanıdır. Genelde klasik müzik konserlerinde kullanılır.Ama her klasik müzik konserinde gördüğünüz gitar alto gitardır denemez..
Çoğu zaman standart akord olan "E-A-D-G-B-E" dizilimiyle akord edilmezler.Genelde en üst tel G yani sol olarak akord edilir.bu sebeple de bu gitarlara "G Gitar" da denir.

7 - Bariton Gitar (Baritone Guitar)

Standart bi klasik ya da akustik gitarın uzun klavyelisidir. Özel eserlerde ve ya özel sanatçılarca kullanılır.
Akord dizilişi bu gitarın da farklıdır ve çalan kişi kendi tarzına ya da çalacağı parçanın g***** göre akord eder.

Bunların dışında çok özel gitar çeşitleri de vardır tabi..Benim aklıma gelenler bunlar..varsa ekleyecek eklesin lütfen.

(yine uzun oldu yaaaaaaaaa... )