Piyano Tuşlarının Farkları Nedir

Dudaklı, Şelale ve Sıçrama Tahtası Adlarında Birbirinden Farklı Piyano Tuşları

Yamaha, YC Serisi enstrümanlarına yakın zamanda iki yeni model, YC88 ve YC73'yi ekledi . Bu sahne serisi, profesyonel konser müzisyenlerini hedefliyor. Tahta kademeli hammer action isteyenler için (NW-GH3) YC88 bu model öncelikle piyanistler için dengeli hammer action'a sahip, YC73 ise genel klavyeciler için tasarlandı.

Hammer Action Nedir?
Piyanodaki çekiç hareketidir. Böylece tuşlar midi klavye veya orglardaki gibi yumuşak olmaz. Gerçek piyano gibi sert olur.


Bu iki modeli YC61 tamamlıyor. YC61 Organ çalanlar için tasarlandı diyebiliriz. Bunun konumuzla ne ilgisi var.


YC61 Şelale tipi dediğimiz tuşlara sahipken, YC88'de dudaklı tip tuşlar var. Fark nedir ve daha da önemlisi neden bir fark var?


Dudaklı Tuşlar

Hemen hemen tüm piyanolar dudaklı tip tuşlara sahiptir, tıpkı ataları olan harpsikordlarda (klavsen) olduğu gibi.

Bu tuşlar ahşaptan yapılmıştı ve yüzeyi ince fildişi , kemik, porselen veya egzotik sert ağaçlarla kaplanırdı. Bu tuşların önüne (dışsal uç) hafif uzantı koyarak dudak oluşturuldu.

İlk harpsikord ve piyanolarda, her tuşun ön dikey yüzü genellikle bir "kemer" oyulmuş veya süslenmiştir (yukarıdaki Cristofori klavyesinde gösterildiği gibi). Ancak 18. yüzyılda bu kemerler kaldırıldı tamamen düz ve kapalı oldu.

Günümüzün piyano tuşları, mümkün olan en iyi çalma yüzeyini sağlamak için tasarlanmış özel akrilik kaplamalara sahip ahşaptan yapılmıştır. Çıkıntı / dudak hala var.

Steinway kuyruklu piyanoda dudaklı tuşlar


Dudağın amacı nedir? Kesin bir cevabı yok, ancak tarihi teoriler var.


1. Çıkıntı/Dudak özellikle tuşların ön yüzü örtüldüğünde düzgün, homojen bir görünüm sağlar. Modern işlemeden önceki günlerde her bir tuşun tam bir boyutta üretilmesi zordu, ancak aynı tuşların üst şeritlerinin üretilmesi daha kolaydı.

2. Nem genellikle tuşların yapışmasına, kaymasına (kasanın tuşların önündeki kısmına) sıkışmasına neden olur. Dudak, sıkışmış anahtarı serbest bırakmayı kolaylaştırdı.

3. Dudak, piyaniste çalması için biraz daha geniş bir yüzey alanı vererek tuşların“alanını†artırır. Aynı zamanda daha geniş aralıklı çalımlara da yardımcı olur - deneyin nedenini göreceksiniz.Şelale Tipi Tuş


Şelale tipi tuşların dudağı yoktur. Bunun yerine üst ön kenar çok hafif yuvarlatılmıştır. Bu tasarım 20. yüzyılda ortaya çıktı ve öncelikle çağdaş klavyeciler düşünüldü.

Hammond bu tuş tarzını benimseyen ilk üreticilerden biriydi ve onu A100, B3, C3 ve M3 modellerinde (diğerlerinin yanı sıra) kullandı. Birçok üretici o zamandan beri enstrümanları için şelale tipi tuşu kullandı (Yukarıdaki Yamaha YC61 ve Nord Stage 3 Compact).

Şelale tipi tuş neden var? Öncelikle avuç içini kaydırarak çalanlar için kaydırmayı kolaylaştırmak için. Bu, klavyeciler için güçlü bir etki sağlar. Notalar kısa süreli ve sustainsizdir, bu nedenle glissando yani kaydırmak rahat olur ve kontrollü bir şekilde kullanılabilir. Tuşların yuvarlatılmış kenarı kaymayı kolaylaştırır ve çok daha az acı verir!

Piyanistler bunun aksine glissando yani kaydırma efekti için baş parmağını kullanır.Sıçrama Tahtası Tipi Tuş

"Sıçrama tahtası" adı uzun süredir var olan bir tuş profilini tanımlamak için yeni bir terim. Sıçrama tahtası tuşlarının kama benzeri bir şekli vardır (şemaya bakın) ve kilise orgunun (boru orgu olarak da bilinir) dünyasından gelir.


Bu tuşlar biraz açıkta olsa da daha çekici bir tasarım sağlar.
Sonuç

Kesinlikle en basit terimlerle özetlemek gerekirse … “dudaklı tip†piyanistler için, “şelale tipi†sahne müzisyenleri için ,“dalış tahtası†klavyeciler ve çoklu enstrüman çalanlar için.


Yetişkinler İçin Piyano Kursu yazıma göz atın.

Yener Kuşculuoğlu Gitar Kursu Kadıköy

Piyano Kursu Kadıköy sayfamız için linke tıklayın.


Çocuklar için piyano kursu için linke tıklayın.