Kabak Kemane Tanıtımı

Yaylı Çalgılar içinde Kabak Kemane Tanıtımı konusu, Kabak Kemane: Türk Halk Müziğinin telli, yaylı ve deri kapaklı sazlarımızın tek örneğidir. Menşei Orta Asya'ya dayanmaktadır. Kabak Kemane Türkiye’de özellikle Batı Anadolu’da (Ege Bölgesi’nde) yaygın olarak kullanılan bir sazdır. ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 9 sonuçtan 1 ile 9 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi1Beğeni
  • 1 Yazan : admin

Konu: Kabak Kemane Tanıtımı


  1. #1
    admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Kabak Kemane Tanıtımı

    Sponsorlu Bağlantılar


    Kabak Kemane: Türk Halk Müziğinin telli, yaylı ve deri kapaklı sazlarımızın tek örneğidir. Menşei Orta Asya'ya dayanmaktadır. Kabak Kemane Türkiye’de özellikle Batı Anadolu’da (Ege Bölgesi’nde) yaygın olarak kullanılan bir sazdır. Kabak, Kabak Kemane, Rebap (Güneydoğu Anadolu’da Rubaba, Hatay yöresinde Hegit) ve Iklığ gibi adlar ile bilinmektedir.
    -kabak_kemane.jpg

    Orta Asya Türkmenlerinin Gijek adını verdiği ve Azerbaycan halk müziğinde Kemança adıyla kullanılan çalgı da aynı köktendir.

    Gövdesi kabak veya hindistan cevizi, göğsü deri, iki veya üç telli olan bir halk çalgısıdır. Yörelere ve biçimlerine göre farklılık gösterir; Yay için at kılı kullanılması tercih edilir.

    Su kabağı sap kısmından 1/3 oranında kesilir. Bu bölüme tekne adı verilir ve üzeri eskiden tavşan, günümüzde ise yürek zarı ile kaplanır.

    Tekne çapı yaklaşık 10-15 cm arasındadır. tekneden sonra sap ve burgular gelir. Gövdenin en alt kısmında, çalgıcının kabak kemaneyi dizine dayayıp çalması için demir çubuk vardır. Bu çubuk aynı zamanda kabak ile sapın birbirini tutmasını da sağlar.

    Kemane perdesiz bir çalgı olduğu için her türlü kromatik ve komalı ses elde edilebilir. Ses genişliği, 2,5 oktavdır. Kabak kemane geçmişten günümüze kadar otantik görünüşünü korumuş bir halk çalgısıdır.

    Türkler kemane ve kemençe kültürlerini üç kıta üzerine yaymışlardır. "Iyık" Altaylarda "Yançak komus", Kırgızlarda "Kıl Kıyak", Türkmenlerde "Gıcak" gibi isimlerle anılmıştır. Kabak kemane yapılırken Su kabağı yukarı doğru incelen boğum altından kesilir ve üzerine yürek zarı veya deri geçirilir. Daha sonra kabağa ağaçtan sap (kol) monte edilir.

    Kemanenin aslı üç telli olup, daha geniş ses elde etmek için daha sonraları dördüncü bir tel ilave edilmiştir. Kabağın çapının büyük veya küçük olması elde edilecek sesin tiz veya pes olması sonucunu doğurur.

    İki eşik arası (üst ve alt eşik) normal şartlarda 32-33 cm. uzunluğunda olmalıdır. Ancak derinin az veya çok gergin olması bu uzaklığın değişmesinde etkendir. Şu anda kemanede normal bağlama telleri (çelik ve sırma) kullanılmaktadır. Ancak kemanenin doğal yapısı ile orantılı olarak keman telleri de kullanılabilir. Sazımız at kılıfından yapılmış yay ile çalınır. İyi, kaliteli ve gür ses elde etmek için kıllar üzerine reçine sürülür.
    Burdur teke yöresine ait 4 telli, perdesiz, 2,5 oktav ses aralığında, gövdesi su kabağıdan yapılmış eski türk enstrümanlarından biridir. Ayrıca kemanda olduğu gibi yay vasıtasıyla çalınır.

    Tellerin ses düzeni ise, en kalın telden itibaren "LA–RE–LA-RE" şeklindedir. Piyanoya göre, "DO–FA–DO–FA" veya "Sİ–Mİ–Sİ–Mİ" olan bu akordu yapabilmek için, tellerinin en kalın telden itibaren bağlamada kullanılan, "Taşlanmış Kalın Sırma” (La) ve “Taşlanmış İnce Sırma (Re)” teli, 0.30 (La), 0.20 (Re), numaralı bağlama tellerinin takılması gerekir.

    Bugün ise, 4 telli kabak kemane ile birlikte, Halil Çelik ve Özgür Çelik tarafından yapılan 5 telli kabak kemane de kullanılmaktadır. 5 telli kabak kemane'ye, 4 telli kabak kemane'den farklı olarak bir kalın tel daha ilave edilmiştir. Bu tel bağlamada da kullanılan "Bam BamTeli"dir ve 5 telli Kabak Kemanenin akordu, "RE-LA-RE-LA-RE," piyanoya göre ise, "FA-DO-FA-DO-FA" veya "Mİ-Sİ-Mİ-Sİ-Mİ" şeklindedir.

    5 telli kabak kemanenin dışında Halil Çelik tarafından 2000'li yıllardan itibaren üretilen 6, 7 ve 8 telli kabak kemaneler de mevcuttur.

    Kabağın çapının büyük veya küçük olması elde edilecek sesin tiz veya pes olması sonucunu doğurur. İki eşik arası (üst ve alt eşik) normal şartlarda 32–33 cm. uzunluğunda olmalıdır. Ancak derinin az veya çok gergin olması bu uzaklığın değişmesinde etkendir. Su kabağının yanı sıra dut ağacından da kemane yapılmaktadır. Şu anda kemanede normal bağlama telleri (çelik ve sırma) kullanılmaktadır. Ancak kemanenin doğal yapısı ile orantılı olarak keman telleri de kullanılabilir. Kemane at kılıfından yapılmış yay ile çalınır. İyi, kaliteli ve gür ses elde etmek için kıllar üzerine reçine sürülür. Tizden peste doğru, bağlama ya göre 1-Re, 2-La, 3-Re, 4-Sol şeklinde (tunere göre F,C,F,A#) akort edilir.

    2014 yılında ise; ölçüleri, tel numaraları ve akord sistemi genç Müzisyen Cafer Nazlıbaş tarafından belirlenen 6 telli kabak kemane icad edilmiştir. Bu, yapılan ilk 6 telli kemane olup, sahibine 6 telli kabak kemane mucidi unvanını getirmiştir.

    NAZLIBAŞ icadında klasik kabak kemane sesine bir oktav daha eklemiştir. Kemane'ye bir ince ve bir kalın tel ilave edilerek peslerde ve tizlerde daha uç seslere ulaşabilmek, daha geniş bir ses aralığı elde edebilmek ve böylece daha çok eserin çalınabilmesine olanak sağlamak amaçlanmıştır. Ayrıca sesler kulağa artık çok daha hoş gelecektir.
    jameel_g1 bunu beğendi.

  2. #2
    mdilgöz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    mdilgöz isimli Üye şimdilik offline konumundadır Katılımcı Üye

    Standart Cevap: Kabak Kemane Tanıtımı

    Teşekkürler paylaşım için

  3. #3

    Standart Cevap: Kabak Kemane Tanıtımı

    cok merak ettigim ve begendigim bir calgi

  4. #4
    berko567 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    berko567 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Kabak Kemane Tanıtımı

    uşaklar ben şimdu kemençe sesü arıyorim ama linkler ölü yav. ben şimdu bu kemençe soundboardunu nirden bulacağum?

  5. #5

    Standart Cevap: Kabak Kemane Tanıtımı

    Zarif bir kabakkemane fotoğrafı ile birlilkte verdiğiniz bilgiler gerçekten çok faydalı teşekkürler ediyoruz Eskişehir den sevgi ve selamlarımızı gönderiyoruz

  6. #6
    moy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    moy isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Silver Üye

    Standart Cevap: Kabak Kemane Tanıtımı

    Teşekkürler

  7. #7
    m.avsar13 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    m.avsar13 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Kabak Kemane Tanıtımı

    KABAK KEMANE NASIL ÇALINIR,ONUN HAKKINDA DA BİR BİLGİ ALSAK GÜZEL OLURDU. BU ALET HAKKINDA BİRŞEYLER BULMAK GERÇEKTEN ZOR. İNTERNETTEN ARADIĞINIZDA SÜREKLİ TANITIMI GELİYOR. VİDYOLAR BİLE SINIRLI. KABAK KEMANE İRAN VE AZERBAYCANDA TUTULUYOR, FAKAT BU ÜLKELERE AİT VİDYOLARDA ÇOK AZ. EĞİTİM İÇİN BİRŞEYLER EKLEYEBİLİRSENİZ SEVİNİRİM. İYİ AKŞAMLAR DİLERİM

  8. #8
    jameel_g1 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    jameel_g1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Kabak Kemane Tanıtımı

    Teşekkürler

  9. #9
    metinel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    metinel isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Kabak Kemane Tanıtımı

    degerli Müzisyen arkadaşlar...kabak kemane hakkında çok araştırma yaptık ne kitap ne interdetten bulabadım.tek bulduğum hep aynı bilgiler koya la yapıştır hemen hemen tüm sitelerde aynı bigiler.ne akordu ile ne çalınma ile temel bilği yok enteresan bunu yazanda yok.konservatuarda okuyanda yazmıyor biği aktarmıyorlar. birçok çalan olmasına ragmen ne hikmetse kimse bedava bişey ögretmemk yazmamk için yeminliler herhalde??? limde ögreten olsa parayla ders saatini vermek şartıle yine ders alacam ama maallesef yokkk.. degerli ustalar lütfen bu konuyu bir el atın.
    1-) kabak kemane akardu nasıl neye göre yapılır.
    2-)çalma tekniği nasıldır ögrenme ögretme medodu vs vs vs ..lütfen lütfen yazınız bir çok insan eminim benim gibi bilği bekliyordur...


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

kabak kemane fiyatları, kabak kemane nasıl çalınır, kabak kemane, kabak kemane tarihçesi, kabak kemane çalma tekniği, kabak kemanenin tarihçesi, kabak kemane tanıtımı, kabak kemane tanımı, kabak kemane çalmak, kabak kemani, kabak kemane çalmak zor mu, kabak kemane fon müziği, kabak kemane nasil çalinir, satılık kabak kemane, kabak kemane çalma teknikleri
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. fl studioda kabak kemane , keman ...fl studioda kabak kemane , keman ...

    evet arkadaşlar. dediğim gibi...özellikle kabak kemane sesine bayılacaksınız...:ka19: ALINTIDIR
  2. Kabak KemaneKabak Kemane

    Elinde editlenmiş kabak kemane bulunan varsa paylaşabilrmi?
  3. Satılık KABAK KEMANESatılık KABAK KEMANE

    Arkadaşlar 2 tane kabak kemanemi satıyorum fiyatları 250 tl dir.Özel el yapımıdır....
  4. Kabak Kemane YapımıKabak Kemane Yapımı

    Keyifli seyirler. http://www.youtube.com/watch?v=u1LxzYe4Vgc
  5. kabak kemane arıyorumkabak kemane arıyorum

    amatör anlamda yeni başlangıç yapacam kabak kemane arıyorum mümkünse fiyatı 100-120 arası olursa sevinirim salı gününe kadar bulunması lazım erkankardas_45@hotmail.com
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi