ben genelde önce akorları yazıyorum arkasından davullar ,baslar,gitar varsa gitar ve kontursanları yazıyorum .ondan sonra tonlamaları yaparken genelde davullara verdigim tondan basslar ile en azından bir ensturmanı daha aynı tonlara fixliyorum.bu sizce nasıl dogru bir yöntem mi yoksa tavsiye edebileceginiz bir yo daha varmı
( proje tam anlamıyla bittikten sonra Müzisyen arkadaslarıma dinletiyorum genelde begenıyorlar fakat ben hiç bir zaman tatmin olmuyorum buda normalmi ? gçrüşmek üzere....
Kaliteli bir miksaj yapmanın en iyi yolu (parçanın tarzına göre yüksek frekanslardan düşük frekanslara ya da düşük frekanslardan yüksek frekanslara olabilir) kendinize bir yol seçmenizdir. Böylece aynı frekanslar üzerinde yığılma olmaya başladığı an her bir kanala kendi üzerinde bulunan parametrik eq ile müdahale edebilirsiniz.

"Bir mix kaydı ne kadar iyi yapabilir" isimli konuda da belirttiğim önemli konuları buraya da aynen kopyalıyorum.

Birincisi şan kayıtlarınızın temizliği ve kalitesi, miksajını yapacağınız parçanın konsepti ile doğrudan ilgilidir. Parçanız, frekans içeriği bakımından insan sesinin bulunduğu frekanslarda çok fazla miktarda ses sinyali içeriyorsa mastering sonrasında insan kulağının işitmesi muhtemel bir uğultu oluşacaktır. Bunun sebebi ana master'ınızın belli frekanslardaki ses sinyallerini oluşturan dalga parçacıklarının üst üste birikerek yığılma meydana getirmesidir. Çözüm olanakları kaydın ne kadar temiz yapılmış olmasıyla ilgilidir.

Diğer yandan kanal kaydınızın çözünürlüğü yani titreşimleri ne derecede hassasiyetle yakalayıp işlediği de ham sesi temizleme işleminin başarısını etkileyen önemli bir faktördür. Bit değeri arttıkça sesin çözünürlüğü ve buna paralel olarak sabit diskiniz üzerinde kapladığı alan da artacaktır.

Kaliteli miksler yapmanın bir diğer yolu da (profesyonel amaçlı çalışmalarda kullanılması şarttır) önce görselliğe sonra işitselliğe dayalı miksajdır. Dijital kayıt konsollarında ve de bilgisayar yazılımlarında sunulan spektrumlar ile çok daha kaliteli sound'lar çıkartabilirsiniz. Püf nokta ise şudur: İki türlü spektrum vardır. Birincisi frekanslar arasındaki ilişkiyi görüntüleyen ve de (uğultuyu engellemek üzere) yığılmaya müdahale etmenizi sağlayan faz spektrumu, ikincisi ise ses sinyallerinin genliklerinin maksimum noktasını aşıp aşmama durumunu görüntüleyen genlik spektrumudur.

Konu çok kapsamlı olmakla birlikte temel fizik kanunlarına kadar uzanıyor. Bu nedenle fazla kafanızı karıştırmamak için burada noktalıyorum.

Konuyla ilgilenen değerli forum üyeleri bana özel mesaj göndererek ilave bilgi alabilirler.

Saygı ve sevgilerimle... Esen kalın...