Arkadaşlar merhaba..

Stüdyoma akustik düzenleme yapmaya karar verdim ve hem forumda, hem de diğer site ve videolardan akustik düzenlemeler ile ilgili bilgi topluyorum. Karşılaştığım bazı videolarda kayıt odasının tamamen akustik paneller ile kaplandığını gördüm. Farklı videolarda ise hatta profesyonel kayıt stüdyolarının kayıt odalarında hiçbir düzenleme yokmuş gibi bir görüntü ile karşılaştım. Ancak düşüncem, görüntü kirliliğine yol açmamak için duvarlarda mutlaka gizli bir şekilde ve farklı bir yöntemle yalıtımının yapılmış olması gerektiği kanaatine vardım. Bunun da dışında ve son olarak, çoğu video ve görsel anlatımda, sadece odanın gerekli yerlerine akustik paneller diffuser ve bass traplar yerleştirildiğini gördüm.

Bu konuda ciddi anlamda bilgili arkadaşlardan ricam şudur ki, home studio için gerekli ve en doğru akustik düzenleme nasıl yapılmalıdır.

Yani ;

1. Odanın tümünün kaplanması mı ? (ki bir videoda bu işlemin dinleme esnasında sesin doğallığını bozacağını duydum. Ancak, ayrı bir kayıt odamız olduğunu düşünürsek ve sadece kayıt odası için uygulanabilecek bir yöntem midir?)
2. Sadece gerekli yerlere (sağ- sol - ön - arka - tavan - köşeler vs) akustik paneller yerleştirmek mi? (Sanıyorum bu da Mix ve Mastering odaları için geçerli bir yöntem)

Sonuç olarak sorum, kayıt odası kaplanabilir, ancak mix ve Mastering dinleme odaları sadece gerekli yerlere panel yerleşimi ile mi düzenlenmelidir?

Not: VST çok nadir kullanıyorum. Ayrı bir kayıt odam yok. Tek bir odada tüm akustik enstrümanları kendim kaydediyorum. Mix ve Mastering çalışmaları da haliyle aynı oda içerisinde oluyor.. Doğru olmadığını bilsem de her bir işlem (kayıt - mix - mastering) için ayrı bir oda ayıracak kadar büyük bir evim yok

Biraz detaylı ve uzun bir soru oldu. Okuyup, vakit harcayıp ilgilenen herkese şimdiden teşekkür ederim..