Mastering & Dithering

Mix - Mastering içinde Mastering & Dithering konusu, arkadaşlar merhabalar öncelikle ben konunun kilitlendiğim tarafını anlatayım size şuan 2 adet altyapı yaptım proje içinde tüm mixing ve Mastering işlemini tamamladım ancak bunun üstüne başka bir programdan vokal kayıt ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 5 sonuçtan 1 ile 5 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi1Beğeni
  • 1 Yazan : sibiryali

Konu: Mastering & Dithering


  1. #1
    duluble - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    duluble isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Silver Üye

    Standart Mastering & Dithering

    Sponsorlu Bağlantılar


    arkadaşlar merhabalar
    öncelikle ben konunun kilitlendiğim tarafını anlatayım size
    şuan 2 adet altyapı yaptım proje içinde tüm mixing ve Mastering işlemini tamamladım ancak bunun üstüne başka bir programdan vokal kayıt yapacağım için ditherlamadım yani beati 24 bit 96.000 khz olarak wav formatında çıkardım.
    daha sonra üstüne vokal kaydımı yaptım. altyapı 96 000 khz olduğu için dolayısıyla vokal kayıt yapıcağım programada girişi ve çıkışı 24 e 96000 oldu.
    ama cd standartı 44.100. bunu bir albüm gibi düşünürsek yani artık bu parçaları ditherlayıp cd ye çekme vakti geldi. bunu nasıl yapıcam?
    bunun haricinde dinleyici cdyi playerina takıp dinlemeye başladığında şarkılar arası geçişler volüm dengeleri ve sound rengi de dither aşamasına gelindiğindemi yapılacak?
    kimileri (Mastering) için son yazdığım cümleyi kast ediyor. projedeki son aşama yani compresleme limitleme vs değilde albüm parçalarının volüm dengeleri renk dengeleri vs. Mastering, diğer önceki tüm işlemlerse mixing diyenlerde var. (kafam karıştı)
    wavelab öneriler arasındaydı bu konu için. bayadır kurcalıyorum o programı ama bi bilen varsa buradan seslenmek istedim
    teşekkürler.

  2. #2
    sibiryali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sibiryali isimli Üye şimdilik offline konumundadır Stüdyo Bilgisi Kategori Yöneticisi

    Standart Cevap: Mastering & Dithering

    Dithering yapmak ses seviyesi ilgili değildir.

    http://www.keyfimuzik.net/proje-geli...hikayesi.html# sayfasında konuyu anlatmıştım.

    Basitçe yazmak gerekirse, dijital kayıt yaptığımızdan, sistem 1 ve 0 olarak çalışır, ama gerçek hayatta böyle değildir. Cep telefonu ile çektiğin resimi yakınlaştırınca kareler halinde pikseller seçilir.

    Dijital sinyale zoom yapılırsa, sinyalin düz değil de testere dişleri gibi hep köşeli olduğu görülür. Dithering bu köşeleri yuvarlar, daha doğal bir duruma getirir diyebiliriz.

    Mastering'in esas amacı, şarkılar arası denge ve albümün, piyasadaki albümlerle rekabet edebilecek kaliteye getirilmesidir. Bunun için istersen limiter kullan , istersen EQ, ne istersen kullan.

    Mixing de ise , şarkı içindeki dengelerle uğraşırız, ön plana çıkması gerekenler, çıkmaması gerekenler, bunu için de yine ister limiter kullan ister reverb istersen hepsini, farketmez.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    www.akustikkopek.com

    Son miks yapım projemiz http://www.keyfimuzik.net/proje-geli...z-k-mahli.html

  3. #3
    duluble - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    duluble isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Silver Üye

    Standart Cevap: Mastering & Dithering

    öncelikle cevabın için teşekkür ederim
    ama ben dithering in ne olduğunu biliyorum topiğin konusunda altyapıları reason 3.0 la yaptığımı söylemeyi unutmuşum.
    bildiğiniz üzre reasonda 3.0 da vokal record özelliği yok. o yüzden o programdan ditherlamadan 24/96 çıkarıyorum altyapıları.

    üstüne gene vokal kaydı yaptıktan sonra 2. programdanda doğal olarak otomatikmen 24/96 çıkıyor çünki en başta 2. programı 24 96 açıyorum
    yani burdan sonrasını soruyorum
    çıkan parçayı wavelab, soundforge gibi programlarla tekrar 2. kez masteringten geçirip ditherlayıp mı 16/44100 çıkarmak lazım. her parçanın rengi aynı olsun diye eq ayarı tüm parçalara aynımı uygulanır. volüm dengesi bu programlarla compresör veya limiter gibi aletlerlemi yapılır yoksa başka loudness volüme , level volüme gibi bir sürü şey çarptı gözüme. onlardanda işkillendim. yani aslında binevi ben en ama en son işlemi hangi programla nasıl yapacağımı soruyorum. biraz masraflı oluyorum beyninizi yoruyorum ama özür dilerim

  4. #4
    sibiryali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sibiryali isimli Üye şimdilik offline konumundadır Stüdyo Bilgisi Kategori Yöneticisi

    Standart Cevap: Mastering & Dithering

    Reason 3'te audio recording olmaması kötü bir durum tabi.

    Bence en ideali wavelab'tir. Orada şarkıları arka arkaya koyup, görsel olarak da aradaki farkları görebiliyorsun.

    Burada şarkıları birbirlerine yakınlaştırmak için ne kulandığın önemli değil. Hepsinde EQ ayarları aynı olacak diye bir kaide de yok.

    Canlı bir müzik grubundaki gibi (mesela AC/DC) tüm şarkılarda aynı enstrumanları ve aynı mekanı kullanıyorsan EQ,reverb vb. ayarlar tabiki birbirine çok yaklaşık olacak. Ama her şarkıda değişik enstrumanlar kullanıyorsan, ayarlar da şarkıdan şarkıya fark göstecektir. Yani AC/DC aynı davulu tüm albümde kullanırken, biz bir albümde 40 çeşit davul sample'i kullanabiliriz. Bir davul kick'i için kullandığın compressör değerlerini , başka bir davul seti için kullanamazsın haliyle.

    Benim pratikte verebileceğim tavsiye,

    1-Şarkıların ses seviyeleri yaklaşık eşit olmalı.
    2-Şarkıların reverb değerleri arasında uçurum olmamalı, yani tüm şarkılar aynı odada veya ortamda çalınıp kaydedilmiş gibi olmalı.

    Ayrıca nihayi karar için, şarkıları mutlaka farklı farklı cihazlarda dinlemek gerekir. Evdeki refarans monitöründe veya kulaklıkla dinlerken 'gümbür gümbür' gelen sesler, arabada dinleyince sinek vızıltısı gibi gelebilir. Bu durumda ''bass'' seslerin frekansları çok aşağıda kalmış olabilir, yukarı çekilmelidir, zira piyasadaki hoparlörler bu sesleri alacak frekans aralığına sahip olamayabilir.
    kuzuz bunu beğendi.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    www.akustikkopek.com

    Son miks yapım projemiz http://www.keyfimuzik.net/proje-geli...z-k-mahli.html

  5. #5
    duluble - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    duluble isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Silver Üye

    Standart Cevap: Mastering & Dithering

    bu yararlı oldu teşekkür ederim


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

Mastering & Dithering
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. İyi Bir Mix Var Ama İyi Bir Mastering Yok...İyi Bir Mix Var Ama İyi Bir Mastering Yok...

    Arkadaşlar Öncelikle Merhaba Herkese Forumu Bayadır Takip Ediyorum Konuşmaları Sohbetleri Açıkçası Buradan Çok Şey Öğrendim. İyi Bir Mixi Nasıl Yapıcağımı Ve de Frekans Aralıklarını Nasıl Ayarlıyacağımdan tutun Sesin Parlak Noktalarını Yakalamaya Kadar Herşeyi Siteniz Sayesinde Öğrendim. Yalnız İşin İçinden Çıkamadığım Bir Konu Daha Var. Şarkıma İyi Bir Mix Yapıyorum. Gereksiz Frekansları Yok Edip , Sesi Parlak Tarafından...
  2. Sample Rate,Nyquist Theorem,DitheringSample Rate,Nyquist Theorem,Dithering

    Genel olarak üzerinde tartışmak ve bilgilenmek istediğim bir konu hakkında konuşmak istiyorum.Öncelikle sample rate'den anladığım kadarını anlatıp aklıma takılan bir kaç şeyden bahsedeceğim.Sample rate bir saniye içerinde analog sinyalden alınan örnekleme sayıdır birim olarak kHz kullanılır. 1)Bunu Nyquist teorisi ile yorumlarsak birimin kHz olmasının sebebi;sample rate saniyedeki örnek sayısı frekans ise saniyedeki titreşim sayıdır burda bir...
  3. Mastering için harika bi vst otomatik mastering..!Mastering için harika bi vst otomatik mastering..!

    Arkadaşlar cakewalk serisinin en güzel vst lerinden birisi kendi plugin lerinden master & mix bölümünü seçin otomatik masterignden geçiriyor tavsiye ederim Üretici Sitesi: http://www.cakewalk.com
  4. Mastering Off/OnMastering Off/On

    Mastering Off/On http://www.youtube.com/watch?v=oZtBcUhduYM&feature=plcp
  5. Mix MasteringMix Mastering

    İstanbul-ümraniye üsküdar ve ya kadıköy de mix ve mastering cubase veya au3 üzerinden öğretecek kişiler aranmaktadır.
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi