Ajda Pekkan Biyografisi - Ajda Pekkan'ın Hayatı
-ajda-pekkan-hayati-biyografisi.jpg
AJDA PEKKAN (1946 - )

12 Şubat 1946'da İstanbul'da doğdu. Tam adı Ayşe Ajda Pekkan olan sanatçı Ayşe adını hiç kullanmadı. Çocukluğu babasının görevi dolayısıyla Gölcük'te Amerikan askerlerinin ailelerinin arasında geçti. Burada yaşadığı modern ortam gençliğini etkileyen önemli bir dönem oldu.

Liseyi çamlıca kız lisesinde bitirdi. Ablası Semiramis Pekkan'ında desteğiyle 1962 yılında dönemin en popüler gece kulübü Çatı'nın sahibi olan İlham Gencer'e ulaştı. İlk olarak seslendirdiği Mina'nın "Il Cielo In Una Stanza" şarkısıyla kendini kabul ettirdi.1963 yılında Ses dergisinin, sinemaya yeni yüzler kazandırmak amacıyla açtığı kapak yıldızı yarışmasına katıldı. Bu yarışmada birinci oldu. Böylece sinemada profesyonel kariyeri başlamış oldu. İlk kez 1963 yılında kamera karşısına "Adanalı Tayfur" filmiyle çıktı. 1967 yılına kadar en son "Harun Reşit'in Gözdesi" baş rollerini Ayhan Işık, Cüneyt Arkın ve Tamer Yiğit gibi sanatçılarla paylaştığı 47 film çevirdi. Ses kabiliyetinden dolayı oynadığı pek çok filimde şarkı söyledi.

Şarkıcılık yapabilmesi için destek istediği ve yeteneği ile ikna ettiği Fecri Ebcioğlu, sinema yıllarında da Ajda Pekkan'la irtibatını hiç koparmadı ve 1965 yılında kendine ait ilk plağı olan "Her Yerde Kar Var" daha 17 yaşındayken piyasaya sürüldü. 1968 yılında çıkardığı "İki Yabancı" 45'liği ile aranjman dalında onbinlerce plak satarak satış rekoru kırdı. "Dünya Dönüyor", "Saklanbaç" ve "Üç Kalp" gibi üst üste çok başarılı plaklar yaptı. Ajda Pekkan'ın sesi keyifle dinlendiği gibi, şık giyimi, sürekli kendini yenileyen görünümü ve değişime açık tavrıyla sadece müzikte değil moda konusunda da hayranlarını sürükleyen bir ikon haline geldi.

1970 yıllarında Pop müziğinin cazibesi sona ermesiyle alaturka ve arabeske yönelindiği yıllarda "Sen Mutlu Ol" ve "Sevdim Seni" isminde hafif müzik ve alaturka sentezi iki albüm yaptı. Fakat bu albümler bir türlü içine sinmeyen ve kendi isteği doğrultusunda gerçekleşmeyen, ısmarlama olarak hazırlanan bu albümler Ajda Pekkan hayranlarını üzdü.1983 de Fikret Şeneş'le birlikte çalıştığı "Uykusuz Her Gece", "Son Yolcu" gibi şarkıların yer aldığı "Süperstar 83" albümüyle yeniden gönülleri fethetti. 30 senelik müzikal kariyerinde hiç toplama albüm yapmadı.

Kaynak: Keyfi Müzik