Ferdi Tayfur Kimdir? Ferdi Tayfur Biyografisi
Ferdi Tayfur Kimdir? Ferdi Tayfur Biyografisi-ferdi-tayfur-kimdir-biyografisi.jpg
FERDİ TAYFUR (1945 - )

Ferdi Tayfur, 1945 yılında Adana'da doğmuştur. Ünlü tiyatro oyuncusu olan Ferdi Tayfur hayranı olan baba Cumali, oğluna da aynı ismi koyar. Baba Cumali'nin en büyük arzusu çocuğunun iyi bir tahsil almasıydı. Ancak Tayfur'un babasının öldürülmesi ile birlikte işler istediği gibi gitmemiştir. Tahsilini yarıda bırakmak zorunda kalan Tayfur, çiftlikte çalışarak ailesine yardımcı olmaya başlamıştır. Daha 16 yaşında şarkıcı olmak için İstanbul'a gelen Tayfur, çocuk sanatçılara rağbet olmamasından dolayı Adana'ya geri dönmek zorunda kalmıştır.

1968 yılında şansını bir kez daha denemek için İstanbul'a gelen Tayfur, Seda Plak ile iki plaklık anlaşma sağlamıştır. Ancak bazı şanssızlıklar yüzünden istenilen başarı yakalanamaz ve bir kez daha Adana'ya dönmek zorunda kalır. 1973 yılına gelindiğinde ise Tayfur, "Kır Çiçekleri" adlı 45'lik plak ile geçimini sağlayabilmiştir. Ancak istenilen çıkış hala başarılamamıştır. Şanssızlıklarla boğuşan Ferdi Tayfur, sonunda şeytanın bacağını kırmayı başarmıştır.

Satılan her plak başına 1 lira almaya başlayan Tayfur, geçim sıkıntısı yaşarken nişanlanır ve ardından evlenir. 1974 yılında ise "Bana Gerçekleri Söyle" adlı 45'lik plağı ile adını yavaş yavaş duyurmaya başlamıştır. Ailesini geçindirmek zorunda olan Ferdi Tayfur, bu zorluklarla savaşmaya yılmadan devam etmiştir.

"Bana Gerçekleri Söyle" plağı ile adını duyuran Tayfur, 1975 yılında Elenor Plak ile anlaşma imzaladı. Bu şirket ile ilk olarak "Bırak Su Gurbeti" sonra ise "Çeşme" adlı şarkı ile adını iyice duyurmuş ve zirveye çok yaklaşmıştır. "Çeşme" adlı şarkı ile büyük sükse yapan Ferdi Tayfur, sinemaya da girmiştir. 1976 yılında şarkı ile aynı ismi taşıyan Çeşme filmini çekerken Necla Nazır ile tanışır ve ona aşık olur.

Ferdi Tayfur'un hemen hemen 50 kaseti ve 30'un üzerinde filmi bulunmaktadır. Tayfur, tam 9 kez de Altın Plak ödülünü almıştır. Ferdi Tayfur'un ilk evliliğinden üç çocuğu bulunmaktadır. 25 yıldır birlikte olduğu Necla Nazır'dan ise bir kızı bulunmaktadır. 2000 yılında şeker hastalığı nedeni ile parmaklarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalmıştır. Ancak erken konulan teşhis sonucunda kurtulmayı başarmıştır. Ferdi Tayfur'un şu an da bile yurtiçi ve yurtdışında milyonlarca hayranı bulunmaktadır.

Kaynak: Keyfi Müzik