Ses Kayıt Teknolojilerinin Tarihsel Geçmişi

Müzik Makaleleri içinde Ses Kayıt Teknolojilerinin Tarihsel Geçmişi konusu, Günümüzde kayıt mühendisleri ve stüdyolar sırf davul kaydetmek için 10-15 civarı Mikrofon kullanıyor. Halbuki geçmişte (1920’nin ortalarına kadar), büyük jazz ve swing orkestralarının kaydı bile ucunda iğne olan bir koni ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 3 sonuçtan 1 ile 3 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi1Beğeni
  • 1 Yazan : edrck

Konu: Ses Kayıt Teknolojilerinin Tarihsel Geçmişi


  1. #1
    edrck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    edrck isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Platin Üye

    nota Ses Kayıt Teknolojilerinin Tarihsel Geçmişi

    Sponsorlu Bağlantılar




    Günümüzde kayıt mühendisleri ve stüdyolar sırf davul kaydetmek için 10-15 civarı Mikrofon kullanıyor. Halbuki geçmişte (1920’nin ortalarına kadar), büyük jazz ve swing orkestralarının kaydı bile ucunda iğne olan bir koni vasıtasıyla direkt olarak üzeri balmumu v.s. kaplı ve mekanik olarak döndürülen bir silindire yazılıyordu.

    Bir orijinal silindirlerden en fazla 25 kopya çıkarılabildiği için önemli kayıtlarda bunlardan aynı anda 10 veya daha fazlası kullanılıyordu. Bu fonografların elektrikli modelleri 1930 yılında ortaya çıktı.

    1932 yılında BBC, Marconi-Stille diye adlandırılan 3mm genişliğinde ve 0.08mm kalınlığında çelik şeriti dakikada 90mt ilerleten büyük kayıt cihazları kullanmaya başladı.

    Daha sonra, özellikle 1940’lı yıllarda, paslanmaz çelik telli kayıt cihazları popüler oldu ama bunların kayıt kalitesi silindire kayıt edilenlerden daha düşük idi.

    “K1” olarak bilinen ilk manyetik bantı 1935 yılında AEG firması yaptı. İkinci dünya savaşı sırasında Reichs Rundfunk firmasında çalışan bir mühendis manyetik bantlara kayıt edilecek audio sinyallerine 50-150 kHz ekliyerek ses kalitesini arttıran “AC Biasing” tekniğini buldu.

    İlk stereo teyp 1943 yılında yine AEG firması tarafından yapıldı. 1950 yıllarının başında manyetik bant kullanan teypleri Ampex ve 3M geliştirdi. Tape overdubbing ve sound-on-sound olayının gelişmesini gitarist Les Paul geliştirdi.

    Bantları kesip biçmeyi ve farklı kayıtları birleştirmeyi ticari olarak ilk kullanan Bing Crosby idi. Bing Crosby AMPEX firmasına 50,000.- dolar yatırım yaptı ve bu firmanın 1948’de ortaya çıkardığı meşhur Model 200 teyp dekini çıkarmasını sağladı.

    İlk olarak Alman ses mühendisleri tarafından 1943 yılında geliştirilen 2 track teypler 1950 yıllara damgasını vurdu. Yine de 1960 ortalarına kadar yapılan kayıtların çoğu mono idi.

    1950 yıllarının başında Les Paul, AMPEX firmasına 8 kanallı bir teyp ısmarladı ve ilk multi-tracking kayıtlarını aldı. Les Paul başarılı olunca AMPEX firması ticari kullanım için 3 track bir teyp yaptı ve bu teypler 1960’ın ortalarına kadar birçok kayıtta ve bilhassa early Motown Hits’in kayıtlarında kullanıldı.

    1960’ın ikinci yarısında 4 kanallı teypler stüdyolarda kullanılmaya başlandı. Beatles’ın Revolver ve Sgt.Pepper’s Lonely Hearts Club Band albümleri 4 kanal teypler ile ve “bouncing tracks” tekniği ile yapıldı.

    1963’te Phillips firması makara teyplerin egemenliğini ortadan kaldıran kaset formatını çıkardı.

    1970’lerde Dolby Laboratories firması compression ve expansion algoritmaları ile teyp hiss sesini azaltan elektronik devreler geliştirdi. Profesyonel kayıtlarda Dolby A, kompakt kasetlerde Dolby B standart olarak kullanılmaya başladı.

    Dijital kayıt sistemleri 1980’li yıllarda ortaya çıktı. Alesis tarafından geliştirilen ADAT’lar 1991 yılında piyasaya çıktı.
    MZSancaR bunu beğendi.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    Sound Engineer , Recorder & Mixer , Producer , Live Sound Master

  2. #2
    Highlife - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Highlife isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Ses Kayıt Teknolojilerinin Tarihsel Geçmişi

    Güzel paylaşım eline sağlık

  3. #3
    fezgia - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    fezgia isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Ses Kayıt Teknolojilerinin Tarihsel Geçmişi

    Yazının kaynağı nedir acaba?


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

geçmişten günümüze ses kayıt cihazları, geçmişten günümüze ses kaydı, ses kayıt cihazlarının tarihçesi, geçmişten günümüze ses kayıt aracları, geçmişten günümüze ses kayıt cihazlarının gelişimi, geçmişten günümüze kullanılan ses kayıt araçlarının gelişimi, geçmişten günümüze kullanılan ses kayıt araçlarının gelişimi, ses kayıt cihazı tarihçesi, geçmişten günümüze kullanılan ses kayıt araçları, ses kayıt cihazlarının tarihsel gelişimi, geçmişten günümüze ses teknolojileri, ses kayıt cihazlarının gelişimi, ses kayıt cihazının tarihçesi, ses kayıt cihazlarının gelişimi, geçmişten günümüze ses kayıt araçlarının gelişimi
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. Müziğin tarihsel oluşumu ve gelişimiMüziğin tarihsel oluşumu ve gelişimi

    TURK MUZIK KULTURUMUZUN TARIHSEL OLUSUMU, Türk müziği tarihinin başlangıcı dönemleri bestekarların eserleri bestelerin kritiği ve türlere ayrılması problemleri üzerine değişik görüşler vardır Bestelerde Tasnif Heyeti’nin fikirleri, dönemler konusunda ise Ercüment Berker’in fikirleri yaygınlık kazanmıştır Müzik, ilk çağlardan itibaren toplumsal gelişime paralel bir seyir izledi Toplumsal yaşamdaki sınıfsal ayrışmalar aynen müziğe de yansıdı...
  2. "Ankara Mamak"  Vokal kayıt studyosu Kayıt 15tl.  Gecekondu Müzik Evi"Ankara Mamak" Vokal kayıt studyosu Kayıt 15tl. Gecekondu Müzik Evi

    Mxl Drk&Rode NT1A Mikrofon M-Audio 2496 ses kartı Behringer Xeny 802 Mikser M-Audio Keystation61es Klavye Tuzluçayır'da amatör sanatçılar için uygun fiyata hizmet vermekteyiz. Not:Sadece amatörler değil :D Profesyonel olarak çalışmak isterseniz birlikte güzel işler yapabiliriz :) İletişim:
  3. kayıt aldıktan sonra veya kayıt esnasında ses kesiliyorkayıt aldıktan sonra veya kayıt esnasında ses kesiliyor

    Selamlar arkadaşlar cubase kullanıyorum bir sorunum var kayıt aldıktan sonra veya kayıt esnasında ses kesiliyor cızırtılanmaya baslıyor yada bir anda dip giriyor devreye ses kartını arkadan acıp kapatıp f4 yapıp tanıttıkdan sonra bu olay çözümleniyor ama artık sürekli olmaya basladı ve sıkılmaya basladım bu durumdan varmı bir caresı ses kartıyla alakalı olabilir mi yollamalımıyım garantiye.. ses kartı : m-audio fast track pro.
  4. Bursa'da Hiphop-Rap-Pop-Rock Kayıt Evi !!! Demo-Pro kayıt imkanı !Bursa'da Hiphop-Rap-Pop-Rock Kayıt Evi !!! Demo-Pro kayıt imkanı !

    Bursa'da hiphop-rap-pop-rock veya solo enstrüman veya vokal veya kendi yaptığınız tarzdaki müziği uygun fiyata ev stüdyosunda orjinal Sıkıştırılmamış WAV PCM; WMA (Windows Medya Ses); MP2 (MPEG 1/2 Layer-2); MP3 (MPEG 1/2 Layer-3); VOX (Dialogic ADPCM); RAW sesi (PCM, A-LAW, U-LAW); Sıkıştırılmış WAV (GSM, ADPCM, DSP... ) MPC; AVI; G.726, G.723, G.721;
  5. Görüntü teknolojilerinin mabedi açıldıGörüntü teknolojilerinin mabedi açıldı

    İngiltere'nin başkenti Londra'da geleneksel olarak düzenlenen Broadcast Video Expo Fuarı, bu yıl da Earls Court fuar merkezinde açıldı. Devami...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi