Midi klavye ve ses kartlarıyla ilgili bir kaç soru?

Bilgisayar ve Müzik içinde Midi klavye ve ses kartlarıyla ilgili bir kaç soru? konusu, Merhaba arkadaşlar ben Arda, kendime basit ama işlevli bir homestudio kurmak istiyorum.Yaptığım araştırmalara göre gerekli olan parçalar aşağı yukarı aynı şeyler:Ses kartı , midi klavye ,monitörler,ses kayıt yapacaksam bir Mikrofon ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 7 sonuçtan 1 ile 7 arası mesajlar gösteriliyor.

Konu: Midi klavye ve ses kartlarıyla ilgili bir kaç soru?


  1. #1
    ardaerdag - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ardaerdag isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Midi klavye ve ses kartlarıyla ilgili bir kaç soru?

    Sponsorlu Bağlantılar


    Merhaba arkadaşlar ben Arda, kendime basit ama işlevli bir homestudio kurmak istiyorum.Yaptığım araştırmalara göre gerekli olan parçalar aşağı yukarı aynı şeyler:Ses kartı , midi klavye ,monitörler,ses kayıt yapacaksam bir Mikrofon,yazılım vs. vs.
    İşe ilk olarak ses kartı ve bir midi klavye almakla başlayacağım.Ses kartını çok yüksek ihtimal Cakewalk UA-4FX alacağım yani hem midi I/O'su var hemde line girişi.Ayrıca pcye bağlantıyı usb üzerinden yapıyor.Şimdi gelelim soruma;şu midi klavyelerle ilgili
    Öyle bir midi klavye alsam hem usb girişi (elektriğinide usbden karşılayabilen , pcyede direk bağlayıp müzik yapma imkanı sağlayan) hem de midi giriş çıkışı olsa ben bu midi klavyenin "usb"sini sadece "elektrik" için kullanıp "midi giriş çıkışınıda" ses kartının "midi giriş çıkışına" bağlayıp en son olarak ses kartının usbsini de pcye taksam bu bağlantı şekli doğru olur mu?Yani atıyorum flstudioda midi klavyemi tanır mı klavyenin midisini ses kartının midisine bağlasam.

    Biliyorum soru biraz karmaşık duruyor gibi ancak çok araştırma yaptım hep midi klavyelern yeni modellerinde direk usbden takıp performans alıyorlar anladığım kadarıyla.Ancak ben ses kartını usbden pcye takıp daha sonra ses kartı ile midi klavyeyi MİDİ kablolarla birbirine bağlamak istiyorum.Bu mümkünmü?Ayrıca bana hem usb hem AC adaptörden güç alabilen hem de midi giriş çıkışı olan bir midi klavye önerir misiniz?

    Umarım tam olarak ne yapmak istediğimi anlatabilmişimdir.Şimdiden çok teşekkürler çalışmalarınızda başarılar...-baglanti.jpg
    Not:Konuya basit bir şema ile yapmak istediğimide iliştirdim.

  2. #2
    Rapche_86 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Rapche_86 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Midi klavye ve ses kartlarıyla ilgili bir kaç soru?

    Öncelikle midi yoluyla'da bağlasan , usb yoluylada bağlasan bi '' SES KARTI '' almak zorundasın.Bunu belirtiyim.

    - Neden ? dersen .

    Alacağın ses kartı '' latency '' denilen ''gecikme süresi '' oranını düşürmeye yarar .
    Ses kartı alarak kullanacağın Usb bağlantılı midi klavyede , tuşa bastığında aynı anda gecikmesiz ses tetiklenir.
    Ses kartı almadan kullanırsan , çatırtılar , gecikmeler eksik olmaz.

    USB mi ? - MİDİ mi ?

    USB:
    Böylece hem elektirik hem bilgi alışverişi tek bi kablo ile sorunsuzca karşılanacaktır.
    Bazı modellerin üzerinde bulunan kontrol özellikleri (pad ve knob gibi) bunlar sadece usb bağlantısında çalışması muhtemeldir.
    Tabi ki Usb'den çalışabilmek için kullandığın midi klavyenin windows veya mac sistemine uygun driverı olması şarttır.

    MİDİ :
    Midi yoluyla bağlantılarda , alet'e harci bir adaptör ile elektrik verilmesi şarttır.
    Usb klavyelerin Midi yoluyla bağlantısında , üzerinde bulunan kontrol özellikleri (pad ve knob gibi) bi çok modelde işlem dışı kalır ve çalışmaz.
    Midi yoluyla bağlantılar daha çok , normal orgların midi klavye olarak kullanılmasında ve driver'ı bulunamayan usb klavyelerin , kullanımında tercih edilir.
    Midi yoluyla bağlanan bi usb klavyede sadece bi çok model'de Pitch bend , Modülasyon ve Tuşeler çalışır .

    Kısacası ,
    - Usb desteği varsa ve driver'ı mevcutsa klavyeni tüm özellikleriyle kullanabilirsin ,

    - Midi yoluyla bağlarsan , sadece pitch bend,modülasyon ve tuşeler çalışır , ayrıyeten bi midi kablo ve adaptör gerektirir .

    Düşündüğün gibi bir yöntem tamamen gereksizdir ,
    Usb den güç alıp , mididen bağlamayı neden düşünüyosun , Usb zaten klavyendeki herşeyi çalıştırabilicek iletişimi midi'den daha iyi sağlıyor.

  3. #3
    ardaerdag - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ardaerdag isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Midi klavye ve ses kartlarıyla ilgili bir kaç soru?

    Ben hem ses kartını hemde midi klavyeyi ayrı ayrı usbden bağlamak sıkıntı yaratır diye düşünmüştüm.Yani ses kartının midi klavyeye bir etkisi olmaz diye düşünmüştüm aralarında bağlantı olmadığı için.Ancak anladığım kadarıyla ses kartını pcye tanıtıyoruz ardından midi klavyeyi tanıtıyoruz ve midi klavyemiz de diğer tüm parçalarımız da harici ses kartımız üzerinden çalışıyor.Doğru anlamış mıyım?-baglanti.jpg sonuç olarak bu yaptığım şemada gibi bağlayınca midi klavyem yine ses kartım üzerinden çalışacak değil mi?

  4. #4
    Rapche_86 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Rapche_86 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Midi klavye ve ses kartlarıyla ilgili bir kaç soru?

    Ses kartı , bilgisayar üzerindeki tüm ses olaylarını kendisi üstlenir , sinyal akışının sürekliliğini en gerçekçekçi zamanlamaya taşır.

    Midi klavye ise kendisi ses üretmez , sadece kontrol amaçlı sinyal gönderir . Yani sadece boş bi kontrol cihazıdır.

    Ses kartı sinyalin gecikmesini önler ,midi klavyede böylece eş zamanlı kontrol imkanı sağlar .
    Usb bağlantılarının ayrı olması sorun değil. Sinyal kontrolü yine ses kartının yazılımı (genelde asio) ile kontrol edilir.

    Midi ise sadece normal pc klavyesi gibi harf'lere değil nota'lara kontrol sağlar.

    Ama tavsiyem , sen çok uzun süre bu işleri yapmayı düşünüyorsan ,
    üzerinde midi in out olan bi ses kartı ve midi çıkışı olan bi klavye al .

    Yarın birgün firması driver üretmeyi keser ise , midi yoluyla bi adaptör takıp bozulana kadar ses kartı üzerinden kullanmaya devam edebilirsin.

  5. #5
    ardaerdag - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ardaerdag isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Midi klavye ve ses kartlarıyla ilgili bir kaç soru?

    Anladım çok teşekkürler.Ancak zaten başlangıçta M-audio keyrig 49 almayı düşünüyorum yani anlaycağın gibi fiyatı ucuz.bu işte kendimi geliştirdikçe daha kaliteli dolayısıyla yüksek fiyatlı ürünlere geçebilirim.Aklımda bir soru daha var aslında Cubase forumunda yazdım.Acaba m-Audio keyrgi 49 midi klavye bu Cubase programında sıkıntı yaratır mı?Sorunsuz çalışır mı?Çünkü bir çok forumda sorun çıktığından bahsedilmiş.

  6. #6
    Rapche_86 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Rapche_86 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Keyfi Gold Üye

    Standart Cevap: Midi klavye ve ses kartlarıyla ilgili bir kaç soru?

    Bütçen ve tarzın hakkında bilgi verirsen öneride bulunabilirim.

  7. #7
    ardaerdag - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ardaerdag isimli Üye şimdilik offline konumundadır Yeni Üye

    Standart Cevap: Midi klavye ve ses kartlarıyla ilgili bir kaç soru?

    Ses kartı olarak kesn UA-4FX alacağım buna karar verdim.Midi klavyeye verebilcek max 300-350 tl bütçem var.Ben normalde gitar çalıyorum ve gt-10 processorum fln var.Dolayısıyla bu midi klavyeyi gerektiğinde davul yazmak gerektiğinde yaylılar ile şarkı süslemek bazen piyano ile arpejler yapmak ve bass gitar olarak kullanacağım.


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

midi klavye ne işe yarar, midi klavye ses kartına nasıl bağlanır, midi mi usb mi, midi klavye ile müzik yapma, midi çıkışı ne işe yarar, midi klavye yi direk bilgisayara bağlamak, midi çıkışı nedir, midi klavye kablosu, midi keyboardlarda ritim olurmu, midi klavye yapmak, midi klavye için ses kartı, midi ne işe yarar, usb ile muzik yapmak, usb ile muzik yapmak, midi klavye ve ses kartı
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. pa1x ile ilgili bir sorupa1x ile ilgili bir soru

    *Pa1x in mic yada input girişlerine hiç bir şey takılı olmadığı halde AUDIO IN ışığı yanarmı? *Org soğuk havalarda ilk açılışta tam yükleme yapmıyor ve bazı sesleri çızırtı olarak çalıyor. Org yeniden açıldığında veya elle pcm dosyaları yeniden yüklendiğinde düzeliyor. Yazın veya sıcak havalarda böyle bir sorun olmuyor. Bunların nedeni nedir acaba? Not: Org formatlama, sample silme ve yüklemelerde her hangi bir hata vermiyor.
  2. MIDI Klavye Aldım / Bir Kaç SoruMIDI Klavye Aldım / Bir Kaç Soru

    Arkadaşlar dün M-audio Oxygen 61 blue aldım. FL studio kullanıyorum. VSTi lazım sana dediler. Bulamıyorum bir türlü. Bulsamda 20 linkli dosyalar var. 1. Aldığım klavye iş görürmü ? 2. Kullandığınız güzel dediğiniz VSTi lerden bana verebilirmisiniz ?
  3. slm arkadaşlar (midi klavye ilgili yardım)slm arkadaşlar (midi klavye ilgili yardım)

    arkadaşlar bende creative midi klavye var..yaklaşık bir sene önce arkadaşım bana verdi kullanmadığı için..klavye çalışır durumdaydı fakat ben bilgisayarıma yüklediğimde çalışmıyor daha doğrusu driverını bulamadım...cubase için kullanıcaktım fakat kullanamıyorum...yardımcı olabilirmisiniz acaba ..teşekkürler not:bilgisayar kasamın arkasındaki normal klavye girişi(mavi) bozuk..şu anda usb klavye kullanıyorum.. not1:midi klavyeye ek olarak usb...
  4. Cubase ile ilgili bir kaç soru.Cubase ile ilgili bir kaç soru.

    Öncelikle merhabalar. Cubase & Nuendo ile ilgili bir kaç tane sorum olacak. Eğer cevaplarını alabilirsem çok minnettar kalırım. Birinci sorum: Yaptığım çalışmalarda gitarda pitch bend ve tremolonun kolay bir yolu var mıdır? Yani kalemle çiziyorum mesela, çok temiz alamıyorum. Bunun herhangi daha bir işimi kolaylaştırabilecek yolu yani, "full bend" veya "1/2 bend" şeklinde bir kısayolu var mıdır? Ya da herhangi başka bir şey. İkinci...
  5. FL de Mp3 ile ilgili ufak bi soru..FL de Mp3 ile ilgili ufak bi soru..

    playliste mp3 ekledim fakat acid pro daki gibi keserek koymak istediğim yerler var mix için fakat yapamıyorum.kesmeye çalıştığımda komple gidiyo.volumedan sesleri azalt çoğalt yapmak da çok kasıyo...açıklarsanız sevinirim...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi