Evet arkadaşlar.İşin kabasını hallettik.İnce rötuşlar için birkaç ayrıntıya daha gözatalım.Başlattan çalıştır penceremize dxdiag yazarak sistem ayrıntılarına bir gözatabiliriz.Hem sistem bileşenleri hakkında hızlıca bilgi almak (yeni sistem kurarken ya da başka bir bilgisayara bakım onarım yaparken,sürücü ararken çok pratik oluyor) Hem de ekran başarımı (direct X , direct Draw) ve ses kullanımı gibi özelliklerde hızlıca bilgi veriyor.
Sisteminizin ekran kartının Direct draw ( 3 boyutlu çizim,modelleme vs için için ekran kartı hızlandırıcısı ) özellikleri kurulu mu,çalışıyor mu buradan hızlıca kontrol edebilirsiniz.
Yine tam bir windows başarımı için DX sürücülerinin , C++ (C programlama dili bileşenleri) kütüphanelerinin , Net framework (rendering ve modellemede kullanılan bileşenlerin bilgisayarınızda yüklü olması önemlidir arkadaşlar.
-dxdiag.jpg
Net framework'ü microsoft'un sitesinden yükleyebilirsiniz

Download Microsoft .NET Framework 4 (Web Yükleyicisi) from Official Microsoft Download Center

C++ bileşenlerini yine Microsoft'un sitesinden

Download Visual C++ Redistributable Packages for Visual Studio 2013 from Official Microsoft Download Center

Güncel DX(direct X ) sürücüleri için ise ekran kartınızın sürücülerini güncel tutmanız yeterli olacaktır.Ekran kartları marka ve modele göre değişik DX sürümleri kullanıyorlar.Sizin güncel ekran kartı sürücüleriniz uygun olanı içerir.

Her ne kadar müzik yazılımları sesleri işliyor,sesler üzerinde işlem yapıyor olsa da ekran başarımı,ekran verimi kullandığınız müzik yazılımlarının,pluginlerin vs vs hızlı ve verimli çalışması için önemlidir.Mesela waves firmasının plugin'lerinin ekran kartı seçtiğine şahit oldum arkadaşlar.Yine ekranda işte efendim mixer,spectrum analizör,birkaç yanar döner enstruman vs açıpta grafikler inip çıkmaya,ekran hareketlenmeye başlayınca bilgisayar da ekran kartı da ıkınmaya başlıyor ister istemez.


Hazır az önce konu açılmışken ayrıntılı bir sistem bilgisi almak için pratik 1-2 programdan da bahsedeyim.Anakarttan ekran kartına,işlemciden,belleğe kadar tüm bileşenleri ayrıntılı olarak listeleyen ücretsiz yazılımlar var.Tabiki sistemi test eden kapsamlı ve ücretli yazılımlar da var ama ben sadece makinemde ne var adı sanı ne özellikleri ne gibi bilgilere ulaşmak istiyorsam bunlar yeterli olacaktır.

Piriform firmasının ücretsiz yazılımı olan Speccy ile basitçe sistem bileşenlerinin ayrıntılarına göz atabilirsiniz.
-speccy.jpg

indirme linki

https://www.piriform.com/speccy
-----
SIV (system information viewer ) programı da başarılı ve basit bir program.
-siv-interface.png
İndirme linki

SIV - System Information Viewer

Dilerim işinize yarar arkadaşlar.Bilinmeyen bir makineye yeni bir sistem kurarken bazen çok işimi gördü bu programlar.Bugünlük bu kadar olsun.Sonra devam edelim.Selamlar herkese