Öncelikle merhabalar. Cubase & Nuendo ile ilgili bir kaç tane sorum olacak. Eğer cevaplarını alabilirsem çok minnettar kalırım.

Birinci sorum:
Yaptığım çalışmalarda gitarda pitch bend ve tremolonun kolay bir yolu var mıdır? Yani kalemle çiziyorum mesela, çok temiz alamıyorum. Bunun herhangi daha bir işimi kolaylaştırabilecek yolu yani, "full bend" veya "1/2 bend" şeklinde bir kısayolu var mıdır? Ya da herhangi başka bir şey.

İkinci sorum:
Kullandığım VSTi'lerde bazı notaların sesini alamıyorum. Yerine "tık" diye çok rahatsız edici bir ses geliyor. Mesela bir gitar VSTi'sinde Kalın Mib ve aynı şekilde gitarda olması gereken ses olan 2. oktavdaki Si ve üzerindeki sesleri alamıyorum. Ben bunu kendime göre şöyle yorumladım, indirdiğim VSTi'nin skalasında bu sesler bulunmuyor olabilir. Peki, eğer bu yorumum doğruysa, ben indirdiğim ya da kullandığım VSTi'lerin skalalarını nereden öğrenebilirim?

Üçüncü sorum:
Audio ve midi karışık ses kaydı yaptım ve bunu "Audio mixdown" olarak export ettim. Midileri almamıştı, ben de "What u Hear"ı giriş aygıtı olarak gösterdim ve çalarken kaydettim. Buraya kadar problem yok. Ama problem şurada başladı, VSTi'lerin export edildikten sonra ortadan kalkan ASIO delay problemi midide devam etti. Ben ikisini eşitlemek istediğimde şöyle bir şeye ihtiyaç duydum. Mesela "3.051 ms" delay var. Midinin ilk ilk 3.051 ms'sini kesmem gerekiyor. Ya da diğer kanallarda başlarına 3.051 ms boşluk eklemeliyim. Peki bu ms ayarını nasıl yapıp da ayarlarım? Çünkü kanallara baktığım yerdeki zaman hassasiyeti bu delay hassasiyetinden daha düşük.

Dördüncü sorum:
Soundfont bank (*.sf2) dosyalarını hangi programla sorunsuz bir şekilde kullanabilirim? Virtual sampler denedim, sesleri midi olarak verdi. Sf2 dosyasındaki sesleri alamadım.

Beşinci ve son sorum:
VSTi indirmek istiyorum fakat bazı VSTi'lerin içerisinde looplar da var diye boyutu yüksek diye düşünüyorum. Ama ben looplu istemiyorum ve güvenemeyip indirmiyorum. Sorum şu, acaba yanlış mı düşünüyorum ya da biliyorum yoksa sadece enstruman sesleri olan VSTi'ler de çok büyük boyutlu(4-5 dvd) olabiliyorlar mı? Yani gitar VSTi'si diyor orada, 5 tane gitar var, 5 dvd. Bu konuda aydınlanmaya gerçekten çok ihtiyacım var.

Şimdiden teşekkürlerimi sunarım.