Tekrar Merhaba...Cevap vermemize şaşırmayın lütfen çünkü biz bu forumda sizin gibi DOĞRU YOLDA İLERLEMEK İÇİN ARAŞTIRAN insanları çok seviyoruz ve elimizden gelen desteği yapmaya çalışıyoruz.Şimdi tek tek cevaplara geçelim..

1.Elinizdeki cihazların şuan için ikinci elde piyasa değeri toplam (ortalama) 550 tl civarı olması lazım..Mikrofon 150 TL mixer 300-400 arası sanıyorum...Mixerden kesinlikle kurtulmalısın..Home stüdyolar için iyi preamplara sahip bir ses kartı ve bir Mikrofon yeterli.Mikrofon olarak Rode düşünürsen NT1a ve NT2a,MXL düşünürsen MXL 2010'u değerlendirmelisin.Ses kartı olarak da tavsiyem M-audio firmasından uzak dur...Roland,Presonus ve Focusrite firmaları hem dayanıklı hemde fiyat-performans olarak oldukça iyi seçimler olacaktır...Ses kartı alırken de Firewire bağlantı yerine ben daha çok USB'yi tercih ediyorum..Girişlerin bozulduğunda (bir ihtimal) tamir seçeneğin daha kolay olucaktır ve daha pratik buluyorum nedense.

2.Kitapta bir programlardan çok teorik bilgiler var.Siz kitapla birlikte bu bilgileri pratiğe döktüğünüzde anlamanız çok kolay..Kitapta her deyimin açıklaması en ince detayına kadar anlatılmıştır zaten.Bu kitap altın değerindedir yeni başlayanlar için.

3.Bir Pluginin hazır gelen presetleri sizde fikir uyandırması için ayarlanmıştır.Siz kendi sesinize uygun olan ayarı mutlaka kendi kulağınıza güvenerek yapmak zorundasınız.Mümkün mertebe hazır ayarlardan uzak durun derim..Fikir edinmek için araştırmanızda bi mahsur görmüyorum ama..

4.Mutlaka kendi sesinizle yapın ki kulaklarınız kendi sesinize aşina olsun.Ayrıca kaydınızı illa ki buraya asmak zorunda değilsiniz.Bana özel olarak da yollayabilirsiniz..

5.Akustik yalıtım çok özen ve profesyonellik isteyen bir iştir.Eğer profesyonel bir elden yardım alınmazsa oda da bulunan doğal akustiği de öldürebilir,hiç bir kayıtta tat alamayabilirsiniz..Kesinlikle karton,yumurta kutusu gibi işlere kalkışmayın..Akustik düzenleme ölçümlere dayalı olarak yapılır..GÖRÜNTÜ ve KOLAYLIĞA göre değil..

6.Mönitör tavsiye edebilmemiz için odanızın ölçüleri,yoğunluğu ve konumu gerekli...Mönitörle mix yapmamızın sebebi şudur : Mönitörler özel duyum yapabilmemizi sağlarlar.Yani en alt frekanslardan en üst frekansları dahi duymamızı sağlayacak yapıda dizayn edilirler...Bu da bize her türlü sesin dinamik alanını rahatça kullanma imkanı verir (panlama,panorama vs...) Kulaklıkla yapacağınız bir mix (eğer referans kulaklık değilse) her yerde farklılık gösterebilir..Çünkü her kulaklık amacına uygun üretilir ve bu amaç doğrultusunda üreticiler ürünlerine belirli frekanslarda artış veya düşüşler ekler.Siz kulaklıktan dinlediğinizde bu farklılığı anlamazsınız ancak farklı bi dinleme cihazına (araç teybi,telefon,mp3 çalar...) taktığınızda bariz olarak belirir.Referans monitörler bize %90 oranında doğru duyum sağlarlar...

7. En can alıcı soru sanırım...Bu cihazlarla iyi kayıtlar almanız beklenir (vokaliniz iyi,duyumunuz iyi,ortamınız sorunsuz,biraz da mix bilginiz var ise)...Nt1a ile Nt2A arasındaki temel fark aslında çalışma prensiblerinde...Nt1a Cardioid tarzda bir mikrofondur,tek diyaframdır.Vokali sadece önden alır.Daha düz bir mikrofondur. Nt2a ise multi pattern dediğimiz bir mikrofondur.Çift diyaframdır.3 farklı kayıt seçeneği sunar ve üzerinde dahili filtreler vardır...Çıkış gücü ve gürültü seviyesi olarak nt1a'nın 2 katı hassasiyetinde iyidir..Eğer imkan varsa Nt2A tercih sebebidir diyebilirim.

Demonuzu en kısa sürede görmek dileğiyle...

Umarım açıklayıcı ve net cevaplar verebiliyorumdur..Müzikle kalın...