Ders Notları

Mix - Mastering içinde Ders Notları konusu, İnonu Universitesi G.S.F Muzik Teknolojisi Anabilim Dalı Yrd.Doç.Dr Hasan ARAPGİRLİOĞLU 'nun hazırlamış oldugu ders notlarıdır. Reverbasyon (Reverb) : Bir binada ses kayangından cıkan sesler ,dinleyicilerin kulagına cesitli yollardan ulasır.Ses kaynagından ...

Sponsorlu Bağlantılar

Bu sayfada toplam 2 sonuçtan 1 ile 2 arası mesajlar gösteriliyor.
Beğeni Listesi5Beğeni

Konu: Ders Notları


  1. #1
    Anıl Yıldırım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Anıl Yıldırım isimli Üye şimdilik offline konumundadır Her şeyde biraz sen varsın..

    Ders Notları

    Sponsorlu Bağlantılar


    İnonu Universitesi G.S.F Muzik Teknolojisi Anabilim Dalı Yrd.Doç.Dr Hasan ARAPGİRLİOĞLU 'nun hazırlamış oldugu ders notlarıdır.

    Reverbasyon (Reverb) : Bir binada ses kayangından cıkan sesler ,dinleyicilerin kulagına cesitli yollardan ulasır.Ses kaynagından cıkıp bir engele carpmadan ulasan seslere "direkt ses" denir.Ses kaynagından cıkan seslerin bir kısmı tavan ve duvarlara carparak yansırlar bu seslere de "Endirekt sesler" denir.Endirekt sesler direkt seslerden daha uzun ve bir yol kat ettikleri için dinleyiciye daha geç ulasırlar.İşte bu iki ses arasındaki zaman farkı oldukca buyukse (en az 40 milisaniye) dinleyici endirkt sesi direkt sesin ardı sıra gelen bir tekrarı olarak işitecektir.Bu durumda dinleyiciye sesin yankısı (eko) duyulmus olur.(orn :bir vadideki ses) buralarda endirekt ses dinleyiciye her yonden bircok yansımalarla varan bir ses dalgası olarak belirmektedir.İki ses arasında süre kucuk olup birbirinden ayırt edilemez durumdadır.Buna çınlama(reverb) denir.(orn :bina içi,cami,kilise,konser salonu v.b)Özellikle müzik yayınları yapılan solanlarda studyolarda akustik kosulları yonunden uygunluk olcusudur.Bu olcu salonda uretilen "sesin" kesildigi andan baslayarak siddetinin milyonda birine dusmesine kadar gecen saniye cinsinden sureye verilen isimdir.(reverbasyon suresi ty ile gosterilir)Bu oran 60 db lik bir zayıflamayı gosterir.Reverbin nedeni ses kesildikten sonra salonun duvarlarında tavan ve dosemelerde seslerin yankılanması,kırılıp dagılması girişimlerin olusması yuzunden "cınlama" olayının ortaya cıkmasıdır.Reverb suresi,salon yada studyonun buyuklugu ile dogru orantılıdır.Kalabalık muzik toplulukları için buyuk,az sayıda müzikcinin caldıgı salonlarda ise kucuk reverb sureleri müzige daha dogal bir nitelik kazandırır.Cami kilise ve katetrallerde 3 saniyedir.Senfonik konserler için 1,4-2 saniye ,oda muzigi salonlarında 1 saniyeden az olmalıdır.

    Reverbsiz bir ortamda muzisyenler enstrumanlarının seslerini duymadıklarını sanıp huzursuz olurlar.

    Salon müzik ilişikisine ornek :Barok müzik J.S. Bach doınemindeki besteciler kiliselerde ,belediye ve saraylarda vaye bir operada gorevliydileri.bu yerlerin ortak ozellikleri kucuk olmaları idi.Genellikle dikdortgen şeklinde yansıtıcı yuzeylere sahiptirler.Bu akustik cevrelerdeki yankılanma suresi kısadır.Boyle bir ceverede calınan müzik cok parlak olur ancak sesleri dolgunlugu azdır.Bugun ty si 1,5 s den kucuk olan ufak ve samimi cevrelerde barok muzikten daha cok zevk alınmaktadır.Klasik donem Haydn ,Mozart,Beethoven bu donemdeki orkestrada 40 kadar calgıcı bulunuyordu.Yaylı ,agac uflemeli ,princ uflemeli ,vurmalı calgılar kullanılıyordu.O zamanki konser salonları şimdikilerden kucuktu.Dinleyiciler ise 300-400 kişi kadardı.Bu salonlar tumuyle doluyken yankılanma suresi 1,5 s olmaktadır.19. yy daha buyuk yapılar insaa edildi ve sure 1,5 s- 1,8 s aralıgına uzadı.Bu gun klasik donem müzijkleri icin en iyi yankılanma suresi 1,5-1,7 s arasında kabul edilmektedir.Romantik devir daha kişiseldir.Bestecinin duygularının anlatımı onemlidir.Brahms ,Wagner ,Caykovski ,Debussy gibi bestecilerin donemidir.Daha dolgun seslere ve daha uzun yankılanma surelerine ihtiyac duyulur.Bu donemde yankı sureleri2 s ye kadar uzamıstır.Bugun romantik müzikler içiin yankılanma suresi1,9s -2,2 s arasından kabul edilmektedir.

    (Dipnot : Arkadaşlar notları el ile klavyeden yazdıgım için zaman buldukca yeni notlar eklemeye calıscam..)

    Ekleyecegim Konulardan Bazıları Sunlar :
    -Mikrofonlar ve ozellikleri
    -Mixerler
    -Equalizer
    -Frekans
    -Ses spectrunları
    -Harmonik lineer selen perde
    -Kayıt ortamları
    -Mekanik kayı ortamları
    -Magnetik kayıt ortamları
    -Digital kayıt
    -Efektler ve Müzik Elektronigi
    ----------------------------------
    -AKUSTİK
    -SES
    -PSİKOAKUSTİK
    -ÇALGISAL AKUSTİK
    -ELEKTRO AKUSTİK
    -MİMARİ AKUSTİK
    sibiryali, TaLoS, MZSancaR ve 2 kişi daha bunu beğendi.

  2. #2
    sibiryali - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sibiryali isimli Üye şimdilik offline konumundadır Stüdyo Bilgisi Kategori Yöneticisi

    Standart Cevap: Ders Notları

    Bence çok güzel bir yazı olmuş, devamını da yazarsan, başlığı sabitleyelim.

    Teşekkürler.
    KeyfiMuzik.Net - Müzisyen Forumları
    www.akustikkopek.com

    Son miks yapım projemiz http://www.keyfimuzik.net/proje-geli...z-k-mahli.html


Kullanıcılar bu sayfayı şu kelimelerle buldu:

piyano ders notları, müzik ders notları, müzik dersi notları, piyano dersi notları, reverbasyon nedir, müzik dersi ders notları, müzikte ritim ders nnotu, piano dersi notlari, muzık ders notları, harmoniya piano dersi, müzik bölümü ders notları, gsf müzik bölümü ders notları, piyano eğitim notları, hasan arapğirlioğlu, org akorlarının yerleri keyfi müzik
Müzisyen ilanları

Benzer Konular

  1. pa80 ritim derspa80 ritim ders

    ilgilisine arkadaşlar belki lazım olur
  2. ÖZEL DERS VERİYORUMÖZEL DERS VERİYORUM

    İstanbulda yaşıyorum.Müzik öğretmeniyim.Anadolu güzel sanatlar liselerine veya üniversitelerin müzik bölümlerine hazrlık dersleri veriyorum.Ayrıca şan,bağlama,org,piyano,ritm,ud dersleri veriyorum.Ücret görüşülür.İlgilenenlerin mesajlarını bekliyorum.
  3. müzik öğretmeninden dersmüzik öğretmeninden ders

    istanbulda müzik öğretmeniyim. keman gitar org piyano gitar işitme dersi veriyorum. ayrıca güzel sanatlar lisesine ve üniveristelere de hazırlık kursu verebilirim.
  4. ders almak istiyorumders almak istiyorum

    bana Org Dersi Verencek Adana da biri alaniyor ücretli - ücretsiz fark etmez
  5. KONSERVATUVARLIDAN UYGUN DERSKONSERVATUVARLIDAN UYGUN DERS

    MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI HOCASINDAN ÇELLO,PİANO,SOLFEJ,RİTMİK(RİTM),DUYUŞ,KULAK,SES EĞİTİMİ VE KONSERVATUVARA HAZIRLIK DERSLERİ VERİLİR UYGUN FİYAT!!! Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lisans öğrencisiyim ilk okuldan sonra yetenek sınavı ile girdiğim konservatuvarda 11 senelik eğitimim var,şuan özel derslerimin yanı sıra jokerstore müzik dershanesinde eğitmenim.Bu sene 4 kişiyi Mimar Sinana...
Konu Puanlaması 5 üzerinden | Toplam : 0 kişi