Pek çok müzik aletinde ve müzikal seslerde sesin ilk oluştuğu zaman (ATTACK ) yüksek seviyeli olmakta ve zamanla uzamakta ve sönmektedir.

Davul bas trampet gibi ses bileşenlerinde bu etki daha belirgindir.En çok compressor e ihtiyaç duyulan sesler de bunlardır.


Djital müzik hayatımıza girdikçe , belirli bir alan içine daha çok ve yüksek volümlü sesi sığdırmak ihtiyacı gelişmiştir. Dünya standardında maksimum volüme seviyesi 0(sıfır) desibel olarak sabittir ve bütün ses cihazları sıfır desibele kadar olan sinyalleri patlama ve kesme olmadan,bozunma olmadan çalarlar ya da işlerler.

Sıfır desibelden fazlası ise peak(tepe) olarak tabir edilir ve seste kırpılmalara ve bozunmalara sebep olur ki istenen bir durum değildir.

Başa dönersek bir müzik kaydında en tepe bölümler (bass davul trampet gibi bileşenler ) ile en düşük bölümler (pad sesler,düşük volümlü vokaller,geriden gelen enstrumanlar vs ) arasında volüme farkı olmakta,en alt sesleri yükseltmek ile tepe yapan,patlayan bölümleri sınırlamak arasında bir ikilem durum ortaya çıkmaktadır.

Yine konuyla bağlantılı olarak bir telefon ahizesinden gelen ses karşıdan konuşan kişinin orjinal sesinden çok farklı ve kayıpları yüksek olsa da insan beyni eksik bölümleri tamamlamakta ve sesi tanıyabilmektedir.Buna neden değindik ? Yeni dijital müzik teknolojisi de aslında pek çok kusursuz kandırmacadan ibarettir ve insanlar dinlediği müziklerde kırpılmış yokedilmiş bölümleri beyinlerinde tamamlamaktadırlar.

Şöyle söyleyelim CD kalitesi 16 bit ve 44.100 KHz tir.Aslında orjinal bir sesten farkları ve kayıpları vardır ama insan kulağının ayırt edemeyeceği bir limit olarak CD kalitesi kabul görmüştür.Hatta mp3 sıkıştırma ve dönüştürmelerinde bu kayıp daha da artmaktadır.Youtube vb. yerlerden izlenen videolarda ses kalitesi daha da düşüktür.(HD değil ise )

Tekrar compressor e dönelim.
Compressor de bir nevi hızlı ve pratik aldatmacadır.Seslerin yüksek geldiği patladığı bölümlerde hızlıca sınırlama yapar ve tepe bölümleri hissedilmeyecek şekilde yokeder.

Yukarıda edrck arkadaşımız sağolsun ayrıntılı şekilde anlatmış compressor ü ve parametrelerini,tekrar değinmeye gerek yok.

Niyetimiz ne olmalı o zaman ? Ses sınırlarını zorlayan,patlayan,tepe yapan alanları,enstrumanların lezzetini,orjinalliğini olabildiğince bozmadan,kulağa aykırı gelmeyecek şekilde sınırlamak olmalı.Bu işi de compressor yapıyor.
Zaten miksing işlemlerinin temelinde seslerin istenmeyen bölümlerini yoketmek,sınırlamak,bazı frekansları kısmak,bazı çarpıcı frekansları öne çıkarmak gibi sebepler vardır.

Compressor , limiter , equaliser gibi araçlar bu işlemleri yapmaya yararlar.Kulağa dokunmayacak kandırmacalar ile FAT sound dediğimiz (hacimli,dip gürültüsü,uğultu,pek çok müzik aletinde çalınsa bile duyulmayacak frekanslar içeren ) sesler işlemden geçirilip gereksiz bölümler atılır ve dijital bir ses dosyasının içine sığdırılır.

Amatör bir kayıt ile profesyonel yapılmış bir ses kaydını bir audio editör ya da DAW içinde açıp ses izini incelemeni varsa bir spectrum analizör ile frekanslarını ayrıntılı olarak incelemeni öneriyorum arkadaşım.

Selamlar saygılar.